Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Lokalt live: Finlandiahuset svämmar över - kring 100 000 liter vatten har runnit in i källaren

Från 2018
Uppdaterad 10.12.2018 18:28.
Lokalt live: Finlandiahuset svämmar över - kring 100 000 liter vatten har runnit in i källaren - Spela upp på Arenan

Ett fjärrvärmerör sprang läck i Finlandiahuset i Helsingfors på måndagsförmiddagen 10.12. Kring 100 000 liter vatten rann ut i källaren av huset.

Den som blickade mot Finlandiahuset i Helsingfors under måndagsförmiddagen kanske såg en pelare med ånga som steg upp från taket.

Från räddningsverket uppskattar man att det rör sig om kring 100 000 liter vatten som läckt in i huset. Totalt sju enheter från räddningsverket var på plats för att pumpa ut vatten från källarvåningen.

Enligt energibolaget Helen härrör sig ångan upp i luften från ett hål i ett fjärrvärmerör beläget på utsidan av byggnaden. Men vatten kom också in i källarvåningen.

Läckaget orsakades av ett borrningsarbete av en utomstående entreprenör.

Finlandiahuset kunde hållas öppet under eftermiddagen.

- Tillställningarna forsätter som normalt. Elen är påslaget och vattenledningarna fungerar. På det sättet var det här tur i oturen, säger Finlandiahusets verkställande direktör Johanna Tolonen till Yle.

Orsakar inga problem med fjärrvärmen i andra byggnader

Helen meddelade på Twitter att läckaget inte kommer att orsaka några problem med mediedistributionen till närliggande byggnader.

Enligt räddningsverket var det besvärligt att pumpa ut vattnet eftersom alla pumpar inte kan hantera det heta vattnet som används vid fjärrvärme.

Efter att pumpningsarbetet avslutats ska man övergå till att torka utrymmena.

Artikeln uppdaterad 10.12.2018 med kommentarer från Finlandiahusets VD, översatta från artikeln av Yle.fi