Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Julklappsinsamlingen ger julglädje till över 500 Borgåbarn

Från 2018
På ett bord ligger en anteckningsbok format som ett rött hjärta. Ovanpå den finns en liten portmonnä och ett armband samt en lapp där det står God jul! 10 år.
Bildtext Julklapp till en tioårig flicka.
Bild: Yle/Mira Bäck

I köpcentret Lundi är julkommersen i full gång. Det har blivit dags att handla julklappar till nära och kära - och kanske också till ett okänt barn som annars kunde bli utan paket.

Föreningen Borgå kulturvänners och socialtjänstens årliga julklappsinsamling pågår veckan ut.

Sirpa Hopeamaa från Borgå kulturvänner har frivilligarbetat med insamlingen i flera år. Hon är en av dem som brukar stå bakom bordet på Lundis bottenvåning och ge julklappstips, ta emot presenterna och paketera dem.

En person paketerar en julklapp. Närbild på¨paketet.
Bildtext De gåvorna som inte är färdigt inslagna paketeras på plats.
Bild: Yle/Mira Bäck

På bordet står en ställning med lappar färgkodade i rött och blått. På varje lapp står åldern på ett av de 513 barn som man kan köpa en julklapp åt.

- Alla slags julklappar behövs. Du kan fundera på vad du skulle köpa till ditt eget barn. Om barnet är tre eller fem eller sexton år så vet du precis vad barnet behöver.

De frivilliga som tar emot presenterna kan också hjälpa till.

- Vi vet ganska bra vad man köper till barn, säger Hopeamaa.

Bra början

På måndag förmiddag har kulturvännerna redan fått ta emot ganska många presenter trots att insamlingen just påbörjats.

Viveca Eriksson kommer förbi med en stor papperskasse fylld med färdigt paketerade presenter. Hon levererar dem för Stor-Pellinge seniormarthors räkning.

- I varje paket finns det en långärmad t-skjorta och någon leksak till. Nu har vi gett 16 paket och vi hoppas att det gläder många barn och familjer. Det känns bra, säger Eriksson.

En stor vit julgran står mitt i Lundi köpcentrum. En mamma och ett litet barn har stannat för att titta på de stora julpaketen som ligger som prydnader invid granen.
Bildtext Julen brukar vara en viktig tid för små barn. Julklapparna intresserar, även om de bara är dekorationer.
Bild: Yle/Mira Bäck

Ritta Boxström har just bekantat sig med vad insamlingen går ut på.

Hon tänker gå till en sportaffär för att köpa ett presentkort åt ett lite äldre barn, så kan han eller hon själv välja ut något fint.

- Det finns så många familjer som inte har råd att köpa något åt barnen. Därför är det viktigt att sådant här görs, säger en rörd Boxström.

Behövande i alla åldrar

En stund senare radar Raija Hedenstam upp flera gåvor på bordet.

- Jag har barnbarn och jag vet hur mycket de älskar julen och att få julklappar. Varför inte ge vidare samma glädje åt andra?, säger Hedenstam.

Hon har köpt presenter åt barn mellan ett och nio år.

- En väninna skickade mig för att köpa presentkort till en hamburgerrestaurang åt de lite äldre, de gåvorna kommer ännu, säger Hedenstam.

Mycket riktigt, Hedenstam skyndar iväg men kommer snart tillbaka med några vita kuvert i handen.

En äldre kvinna står framför en julgran i ett köpcenter.
Bildtext Raija Hedenstam.
Bild: Yle/Mira Bäck

Däremellan går Jannike Danielsen förbi insamlingsbordet. Hon verkar bli intresserad och stannar för att ta sig en titt på papperslapparna med barnens åldrar.

- Jag frågade just hurdana gåvor man ska komma med. Jag har en oanvänd gåva hemma som jag tänkte hämta. Det är en skolväska för någon som går i lågstadiet, säger Danielsson.

Hon har funderat på att delta i insamlingen i många år, men det har inte blivit av.

- Jag tycker att det här är en väldigt god idé, säger Danielsen.

Julklappstips åt tonåringar

Julklapparna går till 513 barn som är mellan 1 och 18 år gamla. Årligen brukar man få in mellan 1 000 och 1 100 julklappar via insamlingen.

- Jag hoppas vi får in så många i år också, för då får barnen två julklappar istället för en och det är ännu bättre, säger Sirpa Hopeamaa.

Kvinna tittart in i kamera.
Bildtext Sirpa Hopeamaa.
Bild: Yle/Mira Bäck

Enligt Hopeamaa får barn i alla åldrar i allmänhet lika många gåvor. För vissa personer kan det ändå kännas svårt att veta vad man kan ge åt en tonåring.

- För mig är det inte alls svårt, jag har en dotter som är 19 år. Det finns olika slagas gåvor som tonåringar tycker om, till exempel kosmetik, biobiljetter och gåvokort till hamburgerrestauranger där ungdomarna brukar sitta och umgås med sina kompisar, säger Hopeamaa.

Insamlingen har ordnats i 13 år. Under den tiden har antalet behövande barn ökat.

- Tyvärr. Världen ser inte lika ut för alla. Vissa har mycket och andra nästan ingenting, säger Hopeamaa.

En ställning med lappar i rött och blått.
Bildtext Lapparna man kan välja mellan.
Bild: Yle/Mira Bäck

- Jag är så glad när jag ser små barn med föräldrar delta i insamlingen. Då lär föräldrarna barnen att världen inte är likadan för alla, fortsätter hon.

I samband med julklappsinsamlingen tar man också emot yllesockor. Sockorna går till barnen och deras föräldrar.

Borgåborna stickar ivrigt.

- Vi får in jättemycket yllesockor, säger Hopeamaa.

Hennes jul börjar med insamlingen.

- Jag får glädje och julstämning av att jobba med den.

Insamlingen pågår den 10-16 december. Du kan överlämna presenter vardagar klockan 10-19, på lördag klockan 10-16 och på söndag klockan 12-16.