Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tio år sedan kommunsammanslagningarna på Kimitoön och i Väståboland - vad tycker invånarna?

Från 2018
Utsikt från Glasberget mot en öppen fjärd, skärgård och blått hav.
Bild: Amanda Vikman/YLE

I Kimitoöns kommun är man överens om att de tre tidigare små kommunerna inte skulle ha klarat sig. Men många är ändå missnöjda med utvecklingen. I Houtskär känns avståndet till beslutsfattarna mycket längre nuförtiden, vilket minskar intresset att delta i politiken.

I år är det 10 år sedan både Kimitoöns kommun och Pargas stad blev till som de ser ut i dag.

Vad tycker då invånarna om kommunsammanslagningen? Yle Åboland har frågat ortsbor från Västanfjärd, Dalsbruk och Kimito på Kimitoön och Houtskärsbor i Pargas hur det tycker att utvecklingen varit.

Västanfjärdsborna är mest missnöjda

På Kimitoön fanns tidigare tre kommuner, Dragsfjärds, Kimito och Västanfjärds kommuner, som numera är en, Kimitoöns kommun.

I Västanfjärd säger ortsborna Ros-Marie Ölander och Lars-Håkan "Lasse" Ölander att mycket har försämrats, även om de både två är överens om att tre små kommuner på Kimitoön inte skulle ha klarat sig.

- Om jag ska vara riktigt ärlig och riktigt elak så har det ju nog gått åt skogen, säger Ros-Marie Ölander.

Hon nämner att det tidigare fanns fyra bussturer som gick från Västanfjärd till Åbo och att det nu endast är skolbussen kvar, vilket leder till ett helt dagsprojekt om man har ärende till Åbo.

- Tidigare fanns det två skolor, nu finns det bara en kvar. Varken läkare eller hälsovårdare finns mera på orten, vilket man tänker mera på när man blir äldre. Jag är ändå nöjd att butiken ännu finns kvar.

En kvinna i en affär.
Bildtext Ros-Marie Ölander nämner flera saker som blivit sämre.
Bild: Jasmine Nedergård/Yle

Finns det alls något positivt då?

- Vad ska jag säga, det blir nog svårare att hitta på något sånt, fortsätter Ros-Marie Ölander.

Lars-Håkan Ölander är även han mycket missnöjd med utvecklingen.

- Västanfjärd har blivit en utby. Vi känner oss nog åsidosatta och saknar nog att få bestämma själv, som vi gjorde förut.

En man med en keps.
Bildtext För framtiden hoppas Lars-Håkan Ölander att åldringshemmet och biblioteket får finnas kvar. Han är glad att man hann bygga dem medan Västanfjärd var en självständig kommun.
Bild: Jasmine Nedergård/Yle

"Det var bättre förr" tycker man i Dalsbruk

Dalsbruksbon Ann Laurén och Dragsfjärdsbon Carita Forsman-Rudels är inte lika besvikna, men säger nog att allt var bättre förr.

- Vi har blivit fråntagna en massa, säger Ann Laurén. Hälsovården försvinner, allt flyttar upp till Kimito.

Två kvinnor utomhus med en julgran i bakgrunden.
Bildtext Ann Laurén (till höger) säger att också skärgårdsborna får längre vägar när servicen försvinner i Dalsbruk. Här tillsammans med Carita Forsman-Rudels, från Genböle.
Bild: Jasmine Nedergård/Yle

- Jag som bor mitt på ön påverkas kanske inte lika mycket, säger Forsman-Rudels. Men jag kan mycket väl förstå vad det betyder för Dalsbruksborna, och i synnerhet för dem som inte är bilburna, så är det en stor katastrof.

Hur har er identitet förändrats? Känner ni er numera som Kimitoöbor?

- Jag är nog alltid "bruksare", det är bara så, säger Laurén.

- Bor man mitt på ön som jag så försöker jag jobba på att vänja mig att jag är Kimitoöbo, men det har tagit sina år att bli van, skrattar Forsman-Rudels.

Tidigare var det alltid den egna kommunens intresse som kom i första hand

I Kimito försöker Gull-Maj Lundell tänka pragmatiskt.

- Förut när vi var uppdelade i de olika kommunerna så betydde ju det att det var just den kommunens intresse som kom i första hand, men nu, i och med den här sammanslagningen, så måste vi ju alla tänka oss som en gemenskap, att nu gäller det hela Kimitoön. I början hade vi många olika åsikter, men vi hoppas på det bästa med tiden.

En glad kvinna med uterock på.
Bildtext "Vi ska nu leva med det här och de gamla kommunerna kan inte förlora för mycket, utan vi måste tänka allt som en helhet", säger Gun-Maj Lundell.
Bild: Jasmine Nedergård/Yle

Fungerar det bättre i större kommuner?

Då Yle Åboland frågar några förbipasserande Houtskärsbor i Näsby om vad de tycker har förändrats i och med kommunsammanslagningen är det flera som lyfter fram att de egna angelägenheterna nu till stora delar styrs från annan ort.

Börje Skaag är tveksam till om något fungerat bättre i den större kommunen för Houtskärs del.

- Vi hade nog ganska bra ordning på allt. Vi byggde och investerade hela tiden då det var Houtskär, nu säljs det bort, säger Börje Skaag och nämner biblioteket som nyligen tömts och flyttats till kommunalhuset.

Houtskärs bibliotek.
Bildtext Houtskärs bibliotek flyttar till områdeskontoret.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Carola Skaag är inte heller övertygad om att kommunsammanslagningen var en bra sak för Houtskär.

- För det första tycker jag det var tråkigt att det blev så. Nog har vi haft någon nytta kanske, men det är nog ungefär som det har varit, säger Carola Skaag.

Hur långt är det till Pargas centrum?

- Ja när det gäller hälsovård känns det väldigt långt borta.

- Om det är små saker, det är ju det som oftast behövs, då känns det långt borta, om man för sådant måste fara iväg, säger Carola Skaag som också hoppas på en bättre tandvård.

En väg kantad med hus.
Bildtext Näsby, Houtskär.
Bild: YLE/ Nora Engström

Leif Biström tycker att en del saker har förändrats, men samtidigt är mycket som förr.

- De kommunala tjänsterna har minskat här, annars vet jag inte om det ändrats så himla mycket.

- Biblioteket som de nu råddar med, så är kanske inte världens bästa idé tycker vi, men det är alltid fråga om pengar.

Leif Biström.
Bildtext Leif Biström.
Bild: Lotta Sundström / Yle

Då Biström får frågan om vad som kunde vara bättre skrattar han till.

- En egen kommun! Vi hade ju mera bestämmanderätt och man visste mera vad som gjordes. Nu är det nästan så att det styrs från Pargas, tyvärr.

Avståndet till Pargas centrum gör att de som vill vara med i lokalpolitiken måste vara beredda att offra mycket tid på resorna. Det här har haft sina följder, säger Biström.

- De som är invalda härifrån blir bara färre och färre för det är så himla lång väg att börja resa, det tar tid för dem helt enkelt.

- Fast det finns intresserade människor, säkert, men sträckorna är för långa. Jag får nog lyfta på hatten för dem som orkar vara med, säger Biström.

Diskussion om artikeln