Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Personalen ska höras och få information om sparförslag i Kimitoöns kommun

Från 2018
Kimitoöns kommunfullmäktige 27.9.2016.
Bildtext Nu ska inte bara politiker och tjänstemän delta i besparingsdiskussioner - även personal och facket får en mer aktiv roll i fortsättningen.
Bild: Yle/Monica Forssell

När Kimitoöns kommun tvingas skära ner i budgeten har tjänstemän och politiker gjort sin bit.

Nu vill kommunen också höra personalens åsikter och därför samlades arbetsgruppen "Balans 2020" i måndags.

Gruppen består av ledande tjänstemän, politiker och fackföreningarnas huvudförtroendemän. Dessutom utser varje verksamhetsställe inom kommunen en representant för personalen.

Meningen är att kommunens personal framöver ska få en bättre insikt i hur och på vilket sätt Kimitoöns kommun planerar att göra besparingar.

Bättre information till personalen

- På dagens möte diskuterades främst hur kommunikationen kommer att se ut framöver, säger Ann-Mari Kinos som är huvudförtroendeman i fackföreningen JHL på Kimitoön.

Information om beslut som fattas eller sparutredningar som görs kommer nu också att ges ut bland annat på kommunens intranät.

Ann-Marie Kinos sitter vid sitt arbetsbord framför datorn.
Bildtext Ann-Marie Kinos tycker det är bra att fackorganisationerna i fortsättningen är med i spardiskussionerna.
Bild: Amanda Vikman/YLE

- Där kan både personal och förmän enkelt ta del av kommunens sparåtgärder och processer. Det är ingen självklarhet att fackföreningar sitter med i det här skedet av planeringen så det är väldigt bra att vi får den här möjligheten, säger Kinos.

På onsdag den 12 december kommer kommunens ledning att ge ut mer personalinformation åt alla intresserade både i Kimito och i Dalsbruk.

Vill behålla städ- och mattjänster i kommunal regi

Besparingsförslag och utredningen kring hur mycket en utlokalisering av städ- och mattjänster skulle spara för kommunen har ännu inte diskuterats.

- Inga förslag har ännu diskuterats, samtidigt är inget heller fastslaget så vi hinner gå igenom allt under följande möte, säger Kinos.

Händer som skär selleri
Bildtext Både personal och fackorganisationen kommer att arbeta för att skolköken fortsätter i kommunal regi även framöver..
Bild: Mostphotos

Men enligt henne har huvudförtroendemännen den gemensamma åsikten att servicen bör förbli inom kommunens egen regi.

- Det är för tidigt att diskutera förslagen ännu i det här skedet, men visst skulle det vara viktigt att få behålla tjänsterna i egen regi. Vi tänker på personalen och möjligheterna att påverka verksamheten, säger Kinos.

Diskussion om artikeln