Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Romanen Inlandet blir film – författaren Elin Willows var först tveksam men är nu smickrad

Från 2018
pärmen till elin willows roman Inlandet
Bildtext Filminspelningen startar i mars nästa år.
Bild: Förlaget

Hur ser vi på framgång och att vara ”lyckad”, det är en fråga som regissören och manusförfattaren Jon Blåhed vill lyfta fram i filmatiseringen av Inlandet.

Elin Willows roman Inlandet handlar om en ung kvinna som flyttar till en liten ort i norra Sverige. Hon flyttar dit för att bo med sin pojkvän, förhållandet tar snabbt slut men kvinnan bestämmer sig ändå för att stanna kvar i den obekanta miljön.

I Svenska Yles recension beskrivs romanen som "en närstudie i passivitet– en eggande och egensinnig skildring av en människa som vägrar både välja och vilja."

Jon Blåhed som skrivit manuset och som även skall regissera filmen berättar att han fastnade för karaktären redan då han läste baksidestexten på boken.

Det han gillade är att det är en person och en berättelse som vanligen inte brukar få stå i centrum, varken i filmer eller böcker.

— Jag vill utmana det sätt vi ser på framgång och drivkraft i vårt samhälle, där ”att lyckas” verkar vara fokus för de allra flesta. Eller åtminstone att framstå som lyckad, säger Blåhed.

Närbild på regissören Jon Blåhed under inspelningen av "Turpa Kiinni Minun Haters".
Bildtext Regissören och manusförfattaren Jon Blåhed.
Bild: Josef Persson

Inlandet blir Blåheds långfilmsdebut. Utmaningen med att filmatisera och skriva manus på romanen handlar enligt honom om att det på ytan verkar som om handlingen rör sig väldigt långsamt framåt. Och det är också en del av poängen med boken och även filmen, påpekar han.

— Sedan utspelar sig handlingen under flera årstider vilket gör att vi kommer att filma under olika perioder nästa år. Det känns dock mest som en kul utmaning och möjlighet.

Filminspelningen sker i Norrbotten

Manuset till filmen är färdigt, likaså finansieringen och nu håller man på med att rollsätta och söka inspelningsplatser.

Inspelningarna börjar i mars nästa år. Filmen kommer att spelas in i Norrbotten och producenten Andreas Emanuelsson säger att det är roligt att få berätta en lite annan historia.

— Det finns så många berättelser om svenska Lappland och Norrbotten som berättas genom män, buffliga män som kommer hem till Norrbotten och tar över. Det är mycket snus, jakt och vapen, säger producenten Emanuelsson, men det är det inte i vår film.

Blåhed som själv är hemma från Tornedalen tycker det är viktigt att det kommer olika typer av historier från norra Sverige.

— Även om jag är uppvuxen i norr vill jag inte vara den som avgör vad som är en ”rättvis” bild av landsändan. Jag tänker att platsen där Inlandet utspelar sig egentligen inte har så stor betydelse, det blir mer som en fond för en historia som jag tror många kan känna igen sig i. Oavsett var man bor.

Det finaste smicker en författare kan få

Författaren Elin Willows blev själv väldigt förvånad då hennes agentur i Sverige ringde och sade att ett filmbolag ville köpa en option på hennes roman och göra den till film.

— Det var inte ett självklart ja från min sida, säger Willows. Översättning av en bok är en sak men gör du en film av en roman måste du tolka den på ett nytt sätt.

elin willows
Bildtext Författaren Elin Willows.
Bild: Anna Dönsberg/Yle

I boken har huvudpersonen inget namn och hennes utseende beskrivs heller inte. Och att det nu skulle finnas i filmen gjorde Willows osäker.

Hon ville nämligen att boken skulle vara öppen för tolkningar och var rädd för att film skulle sätta ord och bild på en massa saker och inte längre göra det hela lika öppet.

— Men sedan pratade jag med Jon Blåhed som skrev manuset och skall regissera filmen och insåg att han läst boken på ett sätt som jag gillade.

— För mig var det också viktigt att de som gör filmen är norrlänningar. Och att den skulle spelas in i Norrbotten.

Elin Willows har också fått läsa manuset och gillar att handlingen i filmen, precis som i romanen, inte löper kronologiskt.

— Det känns både roligt och spännande! Att någon vill göra något av ens bok är väl kanske det finaste smicker man som författare kan få.

Diskussion om artikeln