Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rekordmånga finländare får skatteåterbäring på tisdag

Från 2018
Uppdaterad 11.12.2018 13:53.
Brevet där skatteåterbäringen framgår.
Bild: Lehtikuva / VESA MOILANEN

I dag är dagen då omkring 3,6 miljoner finländare får en liten bonus på kontot i form av skatteåterbäring. Staten betalar rekordmycket skatteåterbäringar i år, omkring 2,9 miljarder euro.

Däremot får 634 000 människor också betala kvarskatt för året 2017. Beloppet kvarskatt som skatteförvaltningen samlar in är 1,2 miljarder euro.

Också i år kan FPA dra av skulder direkt från skatteåterbäringen. Från skatteåterbäringen får Skatteförvaltningen också driva in förfallna skatter som är obetalda.

FPA är tvungen att ändå gå genom utmätning för att kunna driva in sina skulder. Genom utmätning kan FPA driva in bland annat skulder från förmåner som borde ha återbetalats, eller till exempel obetalda studielån.

De som har kommit överens med FPA om en betalningsplan, och följt den, får ändå sina skatteåterbäringar normalt på kontot. Också de som har amorterat sitt studielån enligt överenskommet får sina skatteåterbäringar normalt.

FPA kommer inte att skicka en betalningspåminnelse för dem som berörs av utmätningen ur skatteåterbäringen. Utmätningsmyndigheten meddelar ändå innan utmätningen sker.

Sista gången alla får skatteåterbäring samma dag

I år är det sista gången som skatteåterbäringarna betalas strax innan jul. Från och med nästa år betalas skatteåterbäringarna mellan augusti och december.

Skatteförvaltningen uppskattar att majoriteten kommer att få sina skatteåterbäringar i augusti i fortsättningen.

Systemet förändras i och med att det elektroniska inkomstregistret tas i bruk. Arbetsgivarna är skyldiga att meddela skatteförvaltningen direkt efter att de har betalat lönen.

Inkomstregistret ersätter det nuvarande systemet där skatteförvaltningen går igenom uppgifterna en gång i året.

I fortsättningen påverkas datumet för skatteåterbäring bland annat av om man har gjort förändringar i skattedeklarationen. Om man har meddelat många avdrag kan det leda till att skatteåterbäringen kommer också i fortsättningen i december.

Artikeln uppdaterades 11.12.2018 klockan 10.00 med att rätta ordet skatteverket till skatteförvaltningen.
Artikeln korrigerades 11.12.2018 klockan 13:55 med att FPA redan tidigare har kunnat kan dra av skulder direkt från skatteåterbäringen.

Diskussion om artikeln