Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bristen på flockskydd i Larsmo gör mässlingsfallet omtalat – större risk för epidemi

Från 2018
Uppdaterad 14.12.2018 06:08.
Influensavaccin
Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Mässling är en sällsynt sjukdom i Finland i dag, tack vare vaccinering, säger infektionsläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus. Ändå väljer många bort vaccin.

Förra året drabbades totalt 11 personer i hela landet av mässling och Larsmofallet är det åttonde i år. Den största epidemin på senare tid var för 1,5 år sedan i Savolax när sju personer insjuknade.

- Det handlar om något enstaka fall per år och oftast har de som drabbas fått smittan utomlands, säger Juha Salonen.

Varför har just mässlingsfallet i Larsmo fått så stor uppmärksamhet. om det ändå rör sig om omkring 10 fall i året?

- Det beror på att vaccineringstäckningen är så låg i Larsmo jämfört med i andra kommuner. Därför finns det risk för att en epidemi bryter ut, säger Salonen.

Inget flockskydd i Larsmo

I hela landet är 94,4 procent av befolkningen vaccinerad mot mässling och för landskapet Österbotten är siffran 91,8.

Den lägsta täckningen finns i just Larsmo, där bara 66 - 77 procent av de barn som är födda mellan 2010-2016 fått MPR-vaccin.

Vaccinationsgraden är 75 procent i kommunen medan det så kallade flockskyddet kräver att minst 95 procent av befolkningen är vaccinerade.

Hittills har inga flera fall av mässling konstaterats i Jakobstadsområdet.

Och misstanken om ett fall Vasa då ett barn kom in på akuten med mässlingssymptom visade sig vara falskt. Men om en epidemi får fäste kommer det att betyda mycket arbete för sjukvårdspersonalen.

- Men redan nu har man gjort ett stort arbete genom att kartlägga vem som exponerats för smitta och ge profylaktisk behandling till dem som inte är immuna.

Att inte flera smittats beror antagligen på att man gjort ett så gediget arbete inom sjukvården i Jakobstad säger Salonen.

- Man har gjort ett mycket bra jobb och det ska de ha tack för. Man vidtog snabbt skyddsåtgärder och vi hoppas nu på att det inte blir någon epidemi.

Men ännu är faran inte över, säger Salonen, i och med att inkubationstiden är mellan en och tre veckor.

Dyrt blir det hur som helst säger Salonen.

- Därför skulle det löna sig att ha vaccinationerna i skick.

Motsätter sig vaccin

Vaccin räknas som en av de största hälsoframgångarna i världshistorien, varför har då vaccinationer blivit så ifrågasatta på senaste år?

- Det undrar jag också. Det finns ett motstånd mot vaccin i många europeiska länder. Här i Finlands tror jag att Pandemrix vaccinet 2009 och narkolepsifallen spelar in men det finns också en strömning av att motsätta sig auktoriteter.

Men får man i sig farlig ämnen så som kvicksilver, aluminium och formaldehyd genom vacciner?

- Det är ytterst små mängder, så små att de inte borde vara farliga för oss. Man får i sig mycket mera av dessa ämnen genom exempelvis maten, säger Juha Salonen.

Juha Salonen säger att han aldrig har träffat på någon person som skulle ha tagit skada av vaccin. Själv har han vaccinerats sig mot influensa i 30 år, under hela sitt yrkesliv, utan några biverkningar.

Salonen säger att vaccineringen gett oss stora fördelar genom mindre sjukdom och lidande.