Familjen Karvonen hittade sin perfekta kost – ersatte potatisen med broccoli: Man måste pröva sig fram
Det var det gemensamma intresset för kost och hälsa som fick familjen Karvonen från Kvevlax att skräddarsy sina egna matvanor. Vår enkät Min mat visar att många yngre hämtar sin inspiration från nätet, men för Karvonens är det kokböcker som gäller.
Hemma hos familjen Karvonen står bokhyllan full av böcker om kost och näring.
För Nina och Janne Karvonen är kvaliteten det viktigaste när det gäller att hitta en fungerande kost. Bägge har ett stort intresse för hälsosam mat.
- Vi äter nog traditionell husmanskost, men vi lägger extra mycket vikt på att råvarorna är så naturliga som möjligt, säger Nina Karvonen.
Naturlig mat
I dag blir det stekt fisk till lunch. Det är mamma Nina som har huvudansvaret för matlagningen.
Men pappa Janne hjälper också till med tillredningen samtidigt som han håller koll på parets ettåriga pojke Nils - en arbetsfördelning som fungerar för dem.
- Matlagningen är verkligen ett intresse för oss. Vi har alltid tyckt om att laga mat oavsett om det är att laga vardagsmat eller att fixa till fest, säger Nina Karvonen.
Kvaliteten på maten är viktigt för familjen som ser noggrant vad råvarorna innehåller. Familjen försöker äta så naturligt som möjligt - ju längre innehållsförteckning det är desto sämre är det.
De har valt att äta mindre kolhydrater och äta mera fetter, men Nils får däremot traditionell barnmat.
- Många har fördomar för att fetter är dåliga för en, men det tror vi inte på. Huvudsaken är att fetterna kommer från naturliga källor, säger Nina Karvonen.
Viktigt med källkritik
Paret tar myndigheternas näringsrekommendationer med en nypa salt. Nina Karvonen säger att det är viktigt att komma ihåg källkritiken och se vem som har beställt forskningen.
På familjens matbord serveras mycket kött, fisk men även grönsaker och frukter. Potatisen har de ersatt med broccoli.
- Vi hör hela tiden nya expertutlåtanden om vad som är hälsosamt och vad som är onyttigt, men vi vill själva läsa oss in och prova på vad som är bra och inte bra.
Mat väcker känslor
Att prata om människors matvanor väcker starka känslor och ämnet delar åsikterna hos många.
Familjen respekterar andras åsikter men tror starkt på sin kost. Janne Karvonen säger att en del av dagens näringsrekommendationer kan ses som gammalmodiga.
- Matindustrin är kommersialiserad och i dag finns det lika många åsikter om kosten som det finns rekommendationer.
Att prova på olika koster och matvanor beskriver Nina Karvonen som parets egna experiment.
De ser enbart fördelar med sin kost, till exempel har Jannes pollenallergi försvunnit efter att han slutade äta kolhydrater och dricka mjölk.
- Det finns inte bevis på att det var mina nya matvanor som fick allergin att försvinna, men det spelar ingen roll, jag mår bra och det är huvudsaken, säger Janne Karvonen.
Våga prova
Paret har alltid haft ett intresse för mat och kost. Även om de hittat en kost som fungerar för dem säger de att deras matvanor lever och poängterar vikten med att hela tiden utvecklas.
Men man får inte låta maten styra livet.
- Man måste tänka på vad som är det viktigaste. Inte gör det något att man nån gång avviker från det normala och hämtar mat, det händer för alla.
Inspirationen kommer från nätet - ger ofta idéer för matlagning
Här får de inspiration | 1 | 2 | 3 |
---|---|---|---|
19 år eller yngre | Googlar recept | Sociala medier, blogg | Experimenterar själv |
20–49 år | Googlar recept | Experimenterar själv | Sociala medier, blogg |
50–69 år | Googlar recept | Experimenterar själv | Recept i tidningar |
70 år eller äldre | Experimenterar själv | Googlar recept | Äldre släktingar/traditioner/recept i tidningar |
Min mat - om Österbottningars matvanor
Min Mat: Självhushållning populärt bland österbottningarna: "Det handlar om känslan att det här är eget från början till slut"
Österbottningar odlar egna grönsaker och plockar bär.
Hälsan och intresset driver Maj-Britt Sandvik att odla sin egen mat: "Att slita bort gräset i hallonlandet är ett livselixir"
Det kan gå en månad innan Sandvik behöver besöka en butik.
Kost- och näringsrådgivare: "Det är aldrig för sent att bli sund"
"Det nya året är den perfekta nystarten."
Min mat: Dieter är en växande trend i Österbotten – många unga kvinnor avstår från kött
De flesta äter all mat men specialdieterna ökar.
Lunch på stan är en guldkant i vardagen – middag ute är en rätt sällan förkommande lyx
Få äter ute på vardagskvällarna i Österbotten.
Min Mat: Vanan att äta ute varierar stort bland österbottningarna
Den som förvärvsarbetar äter oftast lunch på stan.
Min mat: Det här är maten som österbottningarna hatar och älskar
Kötträtter är den absoluta favoriten på middagsbordet.
Maria Österåker tycker att ekologisk mat måste bli billigare: "Att äta hälsosamt får inte vara en klassfråga"
Närproducerat är viktigt för Maria.
Undersökningen Min Mat: Matpriserna inte längre avgörande – hälsosam mat kommer först
Österbottningarna satsar på maten.
Familjen Karvonen hittade sin perfekta kost – ersatte potatisen med broccoli: Man måste pröva sig fram
Inspirationen hittar de i kokböckerna.
Undersökningen Min mat: Jämställdheten ökar i de österbottniska köken
Så äter vi i Österbotten.
Stort intresse för Yle Österbottens och HSS Medias enkät Min mat – över 3 000 österbottningar svarade
60 procent har förändrat sina matvanor, visar enkäten.
Vad åt du till middag igår och hur ofta beställer du pizza? – Svara på Yle Österbottens och HSS Medias enkät om matvanor
Matvanorna är centrala i vår vardag.
Diskussion om artikeln