Juldrycker utan stress – tre alkoholfria kannor för tre tillfällen
Vi kokar över av alla måsten under julförberedelserna. Att snabbt kunna bjuda på något känns bra – och om drycken är alkoholfri behöver man inte utesluta någon.
Här kommer recept på tre julklingande drycker som med fördel kan förberedas på förhand och stå och musta till sig i kannor i kylen eller på balkongen. Då finns de alltid till hands när gästerna anländer.
Det är förresten inte bara gästerna som kan behöva något vederkvickande för att få krafterna att räcka till – dryckerna är utmärkta energikompisar till dig själv när de sista julklapparna ska packas in på småtimmarna.
Gingerglögg royal - en läskande fördrink
Den här drinken passar utmärkt att bjuda på istället för glögg. Den går bra att förbereda några dygn på förhand och är snabb och smidig att få fram om man får oväntat besök.
Den är inspirerad av klassikern Kir Royal där svartvinbärslikör blandas med champagne, men den här drinken görs på glögg och ginger ale.
Ingredienser till en kanna på 1,5 l:
- 4 dl a-fri glögg
- 2 flaskor ginger ale à 0,33 cl
- 5 dl sodavatten
- citronsaft och skal från två citroner
- en bit färsk ingefära
- kanelstänger
- 2 dl frysta vinbär
- en kruka färsk rosmarin
Gör så här:
- Ta en stor kanna och fyll botten med skivad ingefära, rosmarinkvistar, citronsaft och -skal.
- Muddla ingredienserna för att få fram alla smaker.
- Häll i vinbär, glögg, ginger ale och hälften av sodavattnet.
- Lägg i några kanelstänger, täck kannan med plastfilm och ställ den kallt.
- Servera i champagneglas som du toppar upp med mer soda just innan de ska avnjutas.
Tranbärstryck med apelsin och saffran - en mogen dryck till måltiden
Tranbär har en skön beska som påminner om tanninerna i ett rött vin. Därför passar den här drycken utmärkt som en alkoholfri måltidsdryck på julbordet .
Beskan ger stuns i drycken medan apelsinen rundar av. Ett uns saffran ger en spännande kryddighet.
Ingredienser till en kanna på 1,5 l:
- 1 liter tranbärsjuice
- 5 dl apelsinjuice (gärna färskpressad)
- Citronsaft och skal från en citron
- En apelsin i skivor
- En knivsudd saffran
- En kruka citronmeliss
- 2 dl frysta tranbär
Gör så här:
- Ta en stor kanna och fyll botten med citronmeliss, apelsinskivor, saffran, citronsaft och -skal.
- Muddla ingredienserna för att få fram smak.
- Häll i tranbären, tranbärsjuicen och apelsinjuicen.
- Täck kannan med plastfilm och ställ den kallt.
- Servera i vinglas till måltiden eller som aperitif
Äppelbrännare - alkoholfri shot som hjälper magen
Det här är en hälsosam och trösterik shot som hjälper dig och dina gäster att smälta maten efter julbordsdrabbningen. Varenda ingrediens i drycken är känd för att hjälpa magens tuffa arbete efter en mastig måltid.
Kanske något att bjuda tomten på innan hen drar vidare ut i vinternatten också. Den kan drickas både varm och kall och smakerna växer i styrka för varje dag den får mogna i kylen.
Ingredienser till en kanna på 1 liter:
- 1 l färskpressad äppelmust
- 1 kruka timjan
- saft och skal från en lime
- 1 tsk fänkålsfrön
- 1 tsk kumminfrön
- 5 st stjärnanis
- 1 tsk gurkmeja
- ½ tsk cayennepeppar
- ½ röd chilifrukt
- 1 tsk svartpepparkorn
- 2 msk honung
- ett skivat äpple
Gör så här:
- Mortla fänkålsfrön, kumminfrön och svartpepparkorn i en mortel och lägg kryddblandningen i en kastrull.
- Lägg även i stjärnanis, gurkmeja, chili och cayennepeppar i kastrullen.
- Häll i limesaft och -skal, honung, bultade timjankvistar samt äppelskivor.
- Häll på äppelmusten och låt drycken sjuda i femton minuter.
- Häll över drycken i en kanna och låt den svalna.
- Täck kannan med plastfilm och ställ den kallt.
- Sila och servera i snapsglas efter måltiden.