Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Misstänkt i Airiston Helmi-fallet släpps - bara en person kvar i häktet

Från 2018
Uppdaterad 11.12.2018 15:57.
Bild på fastigheten Airiston helmi
Bildtext Tillslaget mot Airiston Helmi skedde i september
Bild: Lehtikuva

En av de häktade i utredningarna kring Airiston Helmi i Åbolands skärgård har släppts på fri fot. Polisen tror inte att han kommer att rymma, eftersom han har band till Finland.

Det är den 51-årige estniske mannen som suttit i rannsakningshäkte som nu går fri. Den 36-årige ryske mannen hålls däremot fortfarande häktad. Han misstänks på sannolika grunder för grovt skattebrott.

Förundersökningsledaren Tomi Taskila vid Centralkrimininalpolisen ville inte bekräfta att den ryske mannen är kvar i häktet men Egentliga Finlands tingsrätt intygar för Yle att så är fallet.

Enligt Taskila hålls en person kvar i häktet så att han inte kommer åt att försvåra förundersökningsarbetet eller fly undan både rättegång och straff.

Den ryske mannen har senast den 22 november krävt att bli frisläppt. Den est som nu slipper häktet tros inte försöka undgå rättegång eftersom han har band till Finland.

Han misstänks på sannolika grunder för medhjälp till grovt skattebrott.

Brotten besvärliga att utreda

Åtal mot männen borde väckas senast före utgången av februari, men enligt Tomi Taskila kommer polisutredningen att vara på hälft i det skedet.

- De här ekonomiska brotten är knepiga att utreda. Det skulle vara lättare att samla in information bara i Finland, men nu måste vi få in uppgifter om penningtransaktioner och annat från utlandet, och det tar tid.

Taskila tror att åtal kan väckas tidigast nästa höst.

- Men också det kan vara en för optimistisk tidtabell. Det är svårt att säga.

Det är Egentliga Finlands tingsrätt som beviljar tilläggstid i fallet.

Enormt utredningsmaterial

Det var i september som polisen och ett antal andra myndigheter slog till mot Airiston Helmis 17 fastigheter i Åbolands skärgård.

Man beslagtog tre miljoner euro i kontanter, många kassaskåp och teknisk apparatur. Det handlar om telefoner, datorer, kameror, SIM-kort och minnesstickor - totalt 300 olika föremål.

Kopieringen av det material som hittats går långsamt - allt material är kopierat först på nästa års sida, säger Taskila.

I takt med utredningen fortsätter förhören. Taskila vill inte avslöja hur många personer som i det här skedet omfattas av utredningarna.

Diskussion om artikeln