Budgeten blev en avvärjningsseger för Hangö
Hangös budget är en avvärjningsseger: inget att hurra för men den visar ett plus, bedömer stadsdirektör Denis Strandell.
- När vi började det här budgetarbetet hade vi ett två miljoner stort underskott. Från det har vi kommit till ett överskott på nästan en halv miljon, säger Strandell.
I kväll (11.12) behandlar stadsfullmäktige i Hangö budgeten.
Strama tyglar
Strandells uppskattning och förhoppning är att bokslutet också ska sluta på ett plus när år 2019 lider mot sitt slut även om det kan dyka upp en del obehgliga överraskningar under årets lopp.
- I år till exempel lärde vi oss en besk läxa när skatteintäkterna blev rejält under vad vi hade budgeterat. Specialsjukvården är också svår att beräkna. Den kan medföra positiva eller negativa överraskningar i hundratuseneurosklassen.
På grund av den strama budgeten kommer inga stora investeringar att göras - förutom undergången under järnvägen och Korsmansgatan. Det arbetet har inletts alldeles i dagarna.
Lånen växer
- Det är förstås en obehaglig sanning att underfarten delvis måste finansieras med lån. Totalinvesteringen för den är i år en och en halv miljon varav cirka en miljon finansieras med lån, säger Strandell.
Det innebär också att staden inte kommer att kunna minska på lånebördan.
- Vi använder ju i alla fall inte lånade pengar för att snurra vår normala verksamhet och investeringarna är mindre, påpekar han.
En betydande investering är grundförbättringen av Bryggaregatan som slukar 340 000 euro av nästa års investeringsbudget.
En stram budget innebär också uppoffringar. Till de mest konkreta hör att staden inte kommer att kunna sanera sina byggnader i önskvärd takt.
- Vi har ju en del byggnader med problem med inomhusluften och en del av de projekten måste vi skjuta på framtiden, säger Strandell.
Att skjuta upp problemen betyder dessvärre att de liksom tidigare år samlas på hög. I dag uppgår den ackumulerade saneringsskulden på stadens byggnader till över tio miljoner euro.
När det gäller den lagstadgade basservicen tror Strandell däremot inte att kommuninvånarna kommer att få känna av en sämre servicenivå än tidigare.
Allt färre Hangöbor
Hangös befolkningsminskning är ett problem, understryker Strandell som hoppas att minskningen nu planats ut. I dag är Hangöbornas antal knappt 8 500 personer. Det här ställer krav på minskade utgifter.
- Nya jobb skapas inte inom den offentliga sektorn. Vi blir snarare färre än fler. Det är den privata sektorn som ska komma med nya jobb, hoppas Strandell.
Dyrt i Hangö jämfört med andra kommuner
Kraven på besparingar som följd av befolkningsminskningen innebär också bekymmer för Hangös grundtrygghetsdirektör Elisabeth Kajander.
- Vår servicestruktur har inte hunnit med befolkningsminskningen säger Elisabeth Kajander.
Hon påpekar att även om Hangö försökt minska på sina kostnader inom hälso- och sjukvård så är kostnaderna per person alldeles för höga i jämförelse med andra kommuner.
Dessutom åldras befolkningen i snabb takt i Hangö
- Vi vet att vi inte får mer pengar. Då måste vi fundera varifrån vi flyttar resurserna, säger Kajander.
Genast i början av året ska grundtrygghetssektorn fundera på vilka tilläggsåtgärder som är möjliga att ta till för att hålla sig till budgeten.
- Nu hjälper inte osthyvelsmetoden utan vi måste helt enkelt ändra vår servicestruktur, säger Kajander.