Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Isblock smälter bland björkarna utanför Tate Modern i London

Från 2018
Isblock utställda utanför Tate Modern.
Bild: AFP / Lehtikuva

Utställningen öppnades i dag och väntas stänga den tjugonde december. Projektet är ett samarbete mellan den grönländska geologen Minik Rosing och den isländsk-danska konstnären Olafur Eliasson.

Tjugofyra isblock har installerats utanför det moderna museet Tate Modern i London. Utställningen ska på ett gripbart sätt visa hur glaciärisarna smälter.

När utställningen öppnade vägde isblocken mellan ett och ett och ett halvt ton.

Blocken är hämtade från Nuup Kangerlua fjorden i Grönland. Arrangörerna är tydliga med att isblocken är uppfiskade ur fjorden, alltså inte brutna från någon glaciär.

200-300 miljarder ton is smälter varje år på Grönland och takten väntas öka dramatiskt. Genom att låta allmänheten röra isen och se hur den tynar bort hoppas man kunna visa att problemet är verkligt.

Tate modern skriver på sin hemsida att frakten av blocken kan jämföras med en flygresa till Grönland. Alltså, energikostnaderna för att hämta kolosserna är lika stort som för en person att flyga till Grönland.

- Lägg dina händer på isen, lyssna på den, dofta på den, titta på den - och bevittna de ekologiska förändringar som vår värld genomgår, säger Olafur Eliasson.

Diskussion om artikeln