Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: dödsskjutning i Strasbourg, tidigarelagd screening för bröstcancer kunde rädda liv

Från 2018
Polis på plats efter skottlossning i Strasbourg, Frankrike.
Bild: AFP / Lehtikuva

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Utrikes:

Åtminstonetre personer har dött i en skjutning i franska staden Strasbourg i gårkväll. Den misstänkte mannen, som öppnade eld intill en julmarknad i centrum av staden, är ännu på fri fot och jagas av polis. En utredning om misstänkt terrorbrott har inletts.

Huaweis finanschef, Meng Wanzhou, har beviljats borgen i Kanada efter att hon gripits för tio dagar sedan i Vancouver. Hon greps på begäran av myndigheter i USA som misstänker att hon har varit med och brutit mot amerikanska sanktioner mot Iran. Meng kan utlämnas till USA, men är fortsättningsvis i Kanada och tvingas bära elektronisk fotboja.

En allvarlig strid inom regeringen i Tyskland pågår just nu. Diskussion kring abort förs – socialdemokraterna i landet vill slopa en lagparagraf som förbjuder reklam för aborter, medan förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater vill ha kvar paragrafen.

Inrikes:

En språkundersökning visar att finlandssvenska ungdomar använder främst svenska, men engelskan är också aktivt närvarande. Analysen har gjorts av tankesmedjan Magma och visar också att finskan är relativt undanskymd i de svenskspråkiga ungas liv.

Specialist inom mammografier och ultraljud menar att kvinnor borde screenas för bröstcancer tidigare, precis som i Sverige. Förekomsten av bröstcancer ökar nämligen stadigt hos kvinnor i alla åldersgrupper. Så tycker också somliga som insjuknat i bröstcancer och många tycker att'bröstlektioner' i gymnasiet hade varit bra.

Väder

Det är uppehållsväder i hela landet och mestadels några minusgrader. I Lappland är det betydligt kallare än i resten av landet.

I landets södra och mellersta delar, samt i Norra Österbotten och Kajanaland, ligger temperaturen mellan -3 och -12 grader. I landets västra del mellan 0 och -5 grader. Svag eller måttlig vind omkring nord. Molntäcket spricker lokalt upp.

I Lappland är det klart till halvklart. Temperaturen är som mest mellan -10 och -20 grader. På dagen avtar kölden i norra Lappland. Svag eller måttlig vind omkring väst.

Diskussion om artikeln