Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Misstänkta Strasbourg-skytten är identifierad men fortfarande på fri fot - Soini: "Vi kan inte låta sådana upplevelser trycka ner oss"

Från 2018
Uppdaterad 12.12.2018 18:38.
Hårt beväpnade poliser och soldater bevakar gatorna i Strasbourg - Spela upp på Arenan

Förövaren ropade enligt vittnen "Gud är störst" under attacken mot julmarknaden i Strasbourg. Det uppgav den franska åklagaren Remy Heitz under en presskonferens.

Jakten på förövaren fortsätter i nordöstra Frankrike. Mannen har identifierats av polisen.

Heitz sade att två personer är döda efter attacken medan en tredje person är hjärndöd. Ytterligare tolv personer skadades i attacken.

Remy Heitz
Bildtext Remy Heitz

Gärningsmannen var beväpnad med en pistol och en kniv. Han ska ha använt båda vapnen under attacken.

Förövaren skadad

Heitz bekräftade att den misstänkta gärningsmannen är skadad efter en eldstrid med soldater efter attacken. Han uppges ha träffats i armen.

Gärningsmannen är 29 år och känd av polisen sedan tidigare. Han har dömts för 27 brott, bland annat rån, i Frankrike, Schweiz och Tyskland.

Hans lägenhet genomsöktes av polis bara några timmar före dådet. Husrannsakan gjordes på grund av misstankar om inblandning i mord.

Det var två poliser som anonymt yppade gärningsmannens identitet för medierna, trots att de inte har rätt att avslöja några som helst uppgifter under pågående utredning.

Just nu pågår en omfattande polisinsats i nordöstra Frankrike för att gripa mannen. Också gränsen mot Tyskland bevakas. Enligt vissa uppgifter är det möjligt att mannen lyckats fly över den tyska gränsen.

Den fransk-tyska gränsen hårdbevakas - Spela upp på Arenan

Polisen uppger att fallet utreds som ett misstänkt terrorbrott.

Enligt inrikesminister Christophe Castaner spred gärningsmannen terror på tre platser i staden i går kväll. Han började med att öppna eld intill den populära julmarknaden i gamla stan i Strasbourg klockan 19.50 på tisdag kväll lokal tid.

Vid åtminstone två tillfällen mellan klockan 20.20 och 21.00 konfronterades gärningsmannen av den franska antiterrorstyrkan som kallas "Sentinelle" och det förekom skottväxling vid båda tillfällena, enligt Castaner. Enligt nyhetsbyrån Reuters sårades mannen åtminstone vid ett tillfälle, men lyckades alltså fly.

"Mycket väl känd" hos polisen

Castaner uppgav att 350 poliser och två helikoptrar jagar skytten, som är "mycket väl känd" hos polisen sedan tidigare. Då handlar det om exempelvis egendomsbrott, men den nu aktuella incidenten utreds som ett terrorbrott.

Enligt poliskällor har den misstänkta gärningsmannen "radikaliserats" under de senaste åren och finns på polisens lista på personer som utgör potentiella säkerhetsrisker.

En talesman för det tyska inrikesministeriet uppgav tidigare att tyska myndigheter inte har uppgifter om att mannen varit en radikal islamist.

En polis i närheten av den julmarknad i Strasbourg där attacken inleddes.
Bild: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Enligt poliskällor som citerats av flera medier är den misstänkta gärningsmannen en 29-årig man från Strasbourg. Polisen ska ha försökt gripa honom på tisdag morgon, misstänkt för ett rån. De gjorde en räd i hans lägenhet i stadsdelen Neudorf och ska då ha hittat bland annat en granat och ett gevär i lägenheten, men han själv fanns inte på plats.

En skadad bars in här på restaurangen

Yles journalist Marjukka Talvitie befann sig på en restaurang i gamla stan eller Petit France där skottlossningen började och hon hörde skotten.

- En skadad bars in här på restaurangen och en del av oss såg hur man försökte återuppliva den sårade på golvet i restaurangens tambur. Efter det dog kanske den här personen, för man har hängt upp skynken kring platsen, berättade Talvitie för Yles finska nyheter då hon ännu befann sig på restaurangen.

Enligt obekräftade källor som nyhetsbyrån AFP talat med så ska det här dödsoffret ha varit en thailändsk turist.

EU-parlamentariker evakuerades vid tretiden på natten

Stora delar av stadskärnan och bland annat Europaparlamentet spärrades av då skottlossningen började. I Strasbourg pågår en parlamentssession som bäst. Också många finländska EU-parlamentariker fick tillbringa flera timmar instängda i parlamentets lokaler.

Många av dem twittrade om skeendet, men exempelvis Jussi Halla-Aho uppgav tre-tiden på efternatten att han var tillbaka på hotellet efter att han och de andra fått lämna parlamentet.

Halla-Aho berättade att en polispatrull kontrollerat hans identitet då han var på väg tillbaka till hotellet. "Så borde det alltid vara", skrev han, samtidigt som han såg fram emot en tre timmars nattsömn.

Polisens resurser på prov

Extra säkerhetsstyrkor kommer att skickas till Strasbourg. Hotnivån i Frankrike har höjts och landets gränskontroller stärkts.

Polisens resurser är hårt anträngda i Frankrike efter Gula västarnas protestaktioner under de senaste fyra veckorna. Exempelvis i lördags var omkring 90 000 poliser i tjänst för att bevaka protesterna runt om i landet.

President Macron följde med skeendet timme för timme på tisdag kväll, enligt hans kansli.

Under natten uttryckte han "hela nationens solidaritet" med Strasbourg, med offren och deras familjer.

Innan det hade han avslutat ett möte med inrikesministeriets krisgrupp.

Utrikesminister Timo Soini: "Fruktansvärt"

Finlands utrikesminister Timo Soini (Blå) beklagar händelserna i Strasbourg. Han säger sig vara chockerad över att sådant har inträffat.

Dådet var enligt Soini fruktansvärt och han ger sin sympati till offren och deras familjer.

- Men vi måste kämpa vidare. Vi kan inte låta sådana upplevelser trycka ner oss, säger utrikesministern.

En av EU-parlamentets byggnader i Strasbourg i Frankrike.
Bildtext Europaparlamentets officiella säte är i Strasbourg.
Bild: Yle/Marie Söderman

Han ser mycket allvarligt på att dådet skedde i Strasbourg där många institutioner har sina högkvarter.

Utrikesminister Timo Soini anser att läget är spänt i Frankrike i många avseenden.

- Jag vill säga att våldet inte är ett svar på någonting, säger Soini.

Källor: AFP, AP, Reuters, Yle

Artikeln uppdaterades klockan 17:54 med utrikesminister Timo Soinis kommentarer.