Huaweis finanschef frisläppt – kan utlämnas till USA efter misstankar om att ha brutit mot amerikanska sanktioner mot Iran
En högt uppsatt chef i telefonbolagsjätten Huawei Technologies har beviljats borgen av kanadensisk domstol på tisdagen. Meng Wanzhou greps för 10 dagar sedan i Vancouver på begäran av myndigheter i USA.
Myndigheter i USA hävdar att Meng Wanzhou, Huaweis finanschef och dotter till bolagets grundare, vilselett multinationella banker om sanktioner kopplade till Iran. De misstänker att hon har varit med och brutit mot amerikanska sanktioner mot Iran.
Meng släpptes fri mot borgen för 10 miljoner kanadensiska dollar, alltså ungefär 6,6 miljoner euro, efter att ha hållits fängslad sedan hon greps under ett flygbyte i Vancouver den första december.
Applåder i rättssalen
Då domstolen meddelade om beslutet kunde applåder höras i rättssalen. Meng grät och kramade sina advokater.
Det finns ändå vissa villkor för borgen. Den 46-årige Huaweichefen måste bära en elektronisk fotboja och hålla sig hemma nattetid från klockan elva till sex på morgonen.
Om en kanadensisk domare bestämmer att ärendet mot Meng är starkt nog, så måste Kanadas justitieminister avgöra om hon ska utlämnas till USA eller inte.
Om hon utlämnas till USA möter hon amerikanska anklagelser att hon skulle ha bedragit flera finansiella institutioner.
Trump: "Vi kan ingripa i fallet"
Situationen har ansträngt relationen mellan Kina, Kanada och USA. Spänningarna är redan höga till följd av pågående handelskrig och amerikanska anklagelser om kinesiskt spionage.
USA:s president Donald Trump har enligt nyhetsbyrån Reuters sagt att han kommer att ingripa i fallet mot Meng om det tjänar den nationella säkerheten, eller om det hjälper för att nå resultat i handelsförhandlingarna med Kina.
Kina har tidigare hotat med allvarliga konsekvenser om Meng inte släpptes omedelbart. Enligt analytiker är någon slags påföljder från Peking sannolika.
Meng: "Jag är oskyldig"
Meng Wanzhou har sagt att hon är oskyldig och att hon kommer att strida mot anklagelserna om hon utlämnas till USA.
Meng kommer att vara kvar i Kanada och får sällskap av säkerhetsvakter varje gång hon lämnar sin residens i landet.
Hon ska vara tillbaka i rätten igen i början av februari.
Huawei har i ett pressmeddelande sagt att de ser fram emot en snabb lösning i fallet.
– Vi litar på att rättsväsendet i Kanada och USA når en slutsats, sade de.
Fallet mot Meng går tillbaka till 2013 då nyheter om att Huawei hade nära relationer med ett kritiserat bolag dök upp. Bolaget i fråga, Hong Kong-baserade Skycom Tech, ville sälja amerikansk utrustning till Iran trots förbud från både EU och USA.
Källor: Reuters, AFP, AP