Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Cupcakes med söt och salt topping

Från 2018
Uppdaterad 14.12.2018 13:01.
Pauls två söta och salta cupcakes
Bildtext Pauls söta och salta cupcakes.
Bild: YLE/Strömsö

Det finns cupcakes i alla möjliga tänkbara smaker och färger. För oss nordbor är de väl lite som en muffin med glasyr på. Pauls två koppkakor passar perfekt till glögg och ger julen en liten extra krydda.

Mängd: 12 personer - tillredningstid: 65 minuter ( förberedelsetid: 45, koktid: 20 )

Cupcakes (koppkakor)

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 275 g socker
  • 80 g ljus sirap
  • 2 st ägg
  • 350 g vetemjöl
  • 15 g bakpulver
  • 7 g mald kanel
  • 3 g mald ingefära
  • 5 g mald nejlika-
  • 250 g mjölk

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt det svalna.
  2. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Tillsätt bakpulver, kanel, nejlika, ingefära, sirap och mjölk. Vänd in vetemjöl och avsluta med smöret.
  4. Häll upp i små muffinsformar eller större ischokladformar. Grädda på 175 C tills fasta, men saftiga (testa med en tandpetare), ca 10-15 minuter.

Salt topping med ost

Koppkaka med mögelost och vindruvor
Bild: YLE/Strömsö

Ingredienser

  • 100 g mögelost
  • 50 g färskost philadelphia
  • 1 bunt gröna vindruvor
  • 1 bunt citronmeliss

Vispa ädelost med färskost och spritsa på cupcaken toppa med halv liten vindruva och citronmellis.

Söt topping med karamellmaräng

Koppkaka med karamell och pecannötter
Bild: YLE/Strömsö

Ingredienser

  • 3 dl avhängd gräddfil
  • 150 g strösocker
  • 50 g vatten
  • 75 g äggvita
  • 0.5 dl pecannöt

Gör så här:

  1. Koka vatten och socker till mörk karamell.
  2. Släck med 1 dl kallt vatten och koka upp igen till 115 C.
  3. Börja vispa äggvita och låt karamellen koka tills 124 C.
  4. Tillsätt karamellen till äggvitan i en tunn stråle. Vispa tills blandningen är kall.
  5. Toppa cupcaken med gräddfil (en liten klick).
  6. Spritsa karamellmaräng runt och över.
  7. Toppa med pecannöt och eventuellt lite spritsad choklad.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln