Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

IS och LU: Eero Lehti blir laglig ägare av Trä-Anttila i Lojo - parterna kom överens utanför rättssalen

Från 2018
Uppdaterad 12.12.2018 08:51.
Byggnaden Trä-Anttila i Lojo fotat från innergården.
Bildtext Trä-Anttila byggdes år 1917.
Bild: Yle/Malin Valtonen

En segsliten tvist om den historiska träbyggnaden Trä-Anttila i Lojo centrum har nu avgjorts. Det blir riksdagsledamoten Eero Lehti (Saml) som ska äga byggnaden.

Eero Lehti och hans vän Kai Lindström har kommit överens, rapporterar tidningarna Ilta-Sanomat, som var först med nyheten, och Länsi-Uusimaa.

Trä-Anttila i centrum av Lojo byggdes år 1917 och var ursprungligen en samskola. År 1995 tog yrkesutbildaren Luksia över byggnaden, men försökte en längre tid sälja byggnaden.

Medelålders man besvarar journalists frågor.
Bildtext Eero Lehti.
Bild: Yle

Lehti köpte byggnaden för ett drygt år sedan genom Kai Lindström och ett bolag Lindström skulle bilda. Köpesumman var 205 000 euro.

Grälet uppstod då både Lindström och Lehti vände sig till Lantmäteriverket och sökte om lagfart för fastigheten. Via lagfarten slår man fast vem som är ägare till fastigheten.

Landade hos tingsrätten

Lehti förde ärendet till tingsrätten, men parterna har nu kommit överens utanför rättssalen.

Lehti har betalat 20 000 euro till Lindström för olika omkostnader och avgifter. Genom betalningen det blir Lehti nu ägare till byggnaden, skriver tidningarna.

Att parterna nu har kommit överens innebär också att staden kan fortsätta planlägga tomten. Lehti har önskat att tomten ska få mera byggrätt så att det kan byggas flera bostäder där.

Själva fastigheten är skyddad och Lehti planerar bland annat att små företag och föreningar i framtiden ska verka i Trä-Anttila.

Närbild av Trä-Anttila
Bildtext Lehti planerar rusta upp byggnaden.
Bild: Yle/Veronica Montén

Länsi-Uusimaa skriver att Lehti kommer att besöka Trä-Anttila på lördag (15.12) under en glöggtillställning. Han vill höra vad Lojoborna då har för önskemål kring byggnaden.

Planer också i Karis

Eero Lehti har flera olika projekt på gång i Finland.

I Västnyland har han köpt ett område i Karis invid den tidigare kursgården Raasepori Resorts. Där planerar han en koncentrerad semesterby vid Vistjärnan och Källträsket.

Rubriken ändrades klockan 8.43 12.12.2018. Förkortningen IL ändrades till IS eftersom det var Ilta-Sanomat som var först med nyheten och inte Iltalehti. I texten var hänvisningen rätt.

Diskussion om artikeln