Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Löfven vill ha med Socialdemokraterna och Miljöpartiet i regeringen – statsministeromröstning på fredag igen

Från 2018
Den nya talmannen, moderaten Andreas Norlén ska härnäst utse en regeringsbildare
Bild: EPA-EFE/Stina Stjernkvist SWEDEN OUT

Riksdagens talman i Sverige, Andreas Norlén, höll på onsdagsmorgonen ett presstillfälle gällande regeringen. Norlén meddelade om partierna Stefan Löfven vill se i regeringen och att det på fredag ska ske en omröstning i riksdagen om Socialdemokraternas Stefan Löfven som statsminister.

Andreas Norlén gav besked på onsdagsmorgonen att det är dags att rösta om Stefan Löfven som statsminister på fredag klockan 9 svensk tid. Saken har bordlagts två gånger i riksdagens kammare.

Han presenterade dessutom regeringsunderlagets konstellation. Det är tänkt att Miljöpartiet och Socialdemokraterna ska sitta i regeringen – enligt Löfvens förslag.

Mycket talar för ett nej till Löfven

Fredagens omröstning blir andra gången som Sveriges riksdag röstar om Stefan Löfven sedan valet i september. Mycket talar för att över hälften av ledamöterna kommer att rösta ner Löfven igen.

Löfven hoppas på att förhandlingarna med både Centerpartiet och Liberalerna kan återupptas senare.

Det var i måndags som Centerpartiet och Liberalerna meddelade att förutsättningar för att kunna samarbeta med Socialdemokraterna saknas.

Sveriges riksdag kommer efter fredagen ha genomfört två statsministeromröstningar sedan sonderingarna för en ny regering körde igång. Moderaternas Ulf Kristersson prövades för en månad sedan.

Efter fyra statsministeromröstningar ska extraval utlysas.

Källa: Sveriges Radio, Sveriges riksdag.

Diskussion om artikeln