Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Spaniens regering vill höja minimilönen med 22 procent nästa år

Från 2018
Spanska socialistledaren Pedro Sanchez
Bildtext PSOE:s ledare Pedro Sanchez
Bild: JJ GUILLEN/EPA-EFE

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez meddelade i dag att hans regering nästa vecka kommer att godkänna en höjning av minimilönen.

Regeringen föreslår att minimilönen per månad höjs med 22 procent. Enligt Sanchez är höjningen "den största sedan 1977".

- Ett rikt land kan inte ha fattiga arbetare, sade Sanchez i dag.

Åtgärden hör ihop med det budgetutkast för 2019 som Sanchez socialistiska minoritetsregering presenterade i oktober men som han har har kämpat med att få godkänt i parlamentet. Nu kommer budgeten att godkännas via ett dekret då regeringen för ovanlighetens skull sammanträder i Barcelona den 21 december. Enligt Sanchez ska det utgöra en signal om att hans regering vill arbeta för ekonomisk blomstring i alla regioner.

Många år av åtstramning har lett till hård press på regeringen

Efter många års åtstramningspolitik som följde på finanskrisen 2008 har den spanska ledningen satts under hård press med krav på ett öppnande av plånboken - speciellt för låginkomsttagarna.

Också läget i Katalonien har blivit spändare, och utgör en utmaning för Sanchez. Under de senaste veckorna har antiåtstramningsdemonstrationer förekommit mot regionalstyret i Katalonien.

Pedro Sanchezs socialistparti PSOE har 84 av de 350 mandaten i parlamentet. Det är det lägsta stödet för en regering sedan Spanien återgick till demokrati efter diktatorn Francisco Francos död 1975.

Sanchez behöver stöd från små partier. Han har förhandlat fram nästa års budget tillsammans med vänsterpartiet Podemos (som har 67 mandat i parlamentet) men skulle behöva de motvilliga katalanska separatisternas stöd för att få igenom budgeten.

"Ett ekonomiskt självmord"

Arbetsgivarsidan och de konservativa oppositionspartierna Partido Popular (PP) och Ciudadanos, motsätter sig löneförhöjningen och anser att den skulle drabba skapandet av nya arbetsplatser.

PP-ledaren Pablo Casado har sagt att budgeten för 2019 - som också innefattar skattehöjningar - är "ett ekonomiskt självmord".

Macron beslöt att minimilönerna i Frankrike höjs med 100 euro per månad

Frankrikes president Emmanuel Macron meddelade i måndags att minimilönen i Frankrike höjs med 100 euro per månad från och med nästa år.

Beslutet var en reaktion på de så kallade gula västarnas demonstrationer mot Macrons ekonomiska åtstramningar.

Källlor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln