Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sveriges riksdag sade ja till Moderaternas och Kristdemokraternas budget

Från 2018
Moderaternas ordförande Ulf Kristersson under en presskonferens.
Bildtext Stefan Löfven tycker att det inte är ologiskt att pröva Moderaternas Ulf Kristersson som statsministerkandidat ifall han röstas ner på fredag.
Bild: Patrik C Österberg / IBL

Sveriges riksdag röstade på onsdag igenom Moderaternas och Kristdemokraternas budgetmotion. Förslaget gick igenom med stöd av Sverigedemokraterna.

Regeringens övergångsbudget röstades ner. 141 personer röstade för övergångsbudgeten och 153 emot. Därefter röstade man om budgetreservationen som Moderaterna och Kristdemokraterna lagt fram och den röstades igenom.

I praktiken innebär det här att nästa regering kommer att ha en ekonomisk politik som de borgerliga partierna M och KD har lagt fram.

Skattesänkningar utlovas

Enligt Aftonbladet utlovar M och KD:s budget skattesänkningar. För att finansiera sänkningarna vill man bland annat slopa avdragsrätten för fackavgiften. Det innebär att fackligt anslutna skulle få ungefär 100 kronor (motsvarar kring 10 euro) mindre i månaden.

Man vill också höja brytpunkten för statlig skatt. Det skulle innebära att man måste tjäna över 42 000 kronor (motsvarar kring 4 200 euro) per månad för att behöva betala statlig skatt. Man vill också sänka skatten för pensionärer som har en pension på under 17 000 kronor (motsvarar kring 1 700 euro) i månaden.

Riksdagen ska rösta om Löfven

På fredag röstar riksdagen om Stefan Löfven som statsministerkandidat. På presskonferensen på onsdag sade Löfven att ifall han röstas ner, tycker han att det inte är ologiskt att Moderaternas ledare Ulf Kristersson ska prövas till näst.

– Det är logiskt att pröva den som leder den konstellation som får igenom sin budget, sade Löfven.

Sverige kan stå inför nyval ifall man inte lyckas välja en statsminister. Talmannen Andreas Norlén utesluter inte att man ännu innan julhelgen håller en statsministeromröstning för tredje gången. Talmannen har fyra gånger på sig att hitta en ny statsminister och regering. Ifall man inte lyckas göra det ska ett extra val hållas inom tre månader.

Källa: STT, Aftonbladet