Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Se hur det gick till då årets lucia 2018 Elin Qvist blev krönt

Från 2018
Uppdaterad 13.12.2018 21:11.
Programmet är inte längre tillgängligt

Redan på luciadagsmorgonen kan man se Finlands lucia 2018 Elin Qvist och Luciakören sjunga i direktsändning på Yle Arenan kl. 9.10, uppträdandet sänds också direkt i Yle Vega. Kvällens kröningskonsert i Helsingfors domkyrka sänds direkt på Yle Fem och på Yle Arenan kl. 17.00. Nytt för i år är att kröningskonserten teckenspråkstolkas på en egen stream på Yle Arenan.

Finlands Lucia 2018 Elin Qvist är 19 år gammal och kommer från Grankulla.

Bråda veckor

Veckorna inför luciadagen har varit späckade av program både för Luciakören och Finlands lucia Elin Qvist och inte minst alla i deras närhet.

Det har varit mycket körövningar, klädprovningar och fotograferingar men också en del representationstillfällen.

Under onsdagens generalrepetition i domkyrkan inför kröningen på torsdagen 13.12 var det mycket som skulle övas och många pusselbitar som skulle falla på plats inför den stora dagen.

Finlands Lucia 2018 Elin Qvist och Luciakören övar på generalrepetitionen i Helsingfors domkyrka dagen innan kröningen.
Bildtext Finlands lucia 2018 Elin Qvist med tärnor övar på generalrepetitionen inför kröningsfesten. Dirigent är Jannike Sandström.
Bild: Yle

Digert program

Luciadagen inleds för Luciaföljets del traditionsenligt på Mercatorgränd i Forum i centrum av Helsingfors kl. 8.00.

Kl. 9.10 besöker Lucia med följe Tölö gymnasium. Det uppträdandet kan ses direkt på Yle Arenan och höras i Yle Vega.

Efter det fortsätter luciaföljet till riksdagen för ett uppträdande kl. 10.00.

Mitt på dagen besöker de Folkhälsans olika seniorhus. På eftermiddagen återvänder de till Helsingfors domkyrka där kröningfesten inleds kl. 17.00.

Teckenspråkstolkning på Yle Arenan

Nytt för i år att hela kröningen teckenspråkstolkas på en egen stream på Yle Arenan. Den hittar man här på Arenan.

Finlands lucia 2018 kröns av professor emeritus Sixten Korkman.

I kröningskonserten medverkar förutom Finland lucia Elin Qvist och luciakören också manskören Muntra Musikanter och en barnkör från Helsingfors musikklasser vid Åshöjdens grundskola. Gästartist är sångerskan och skådespelaren Emma Klingenberg.

Under kröningen kommer vi att få höra ett uruppförande av låten Vår vintervärld med text och musik av Jannike Sandström och Niklas Rosström.

Värdar för direktsändningen kl. 17.00 är programledarduon Sonja Kailassaari och Mårten Svartström. Efter kröningskonserten tar de en pratstund med årets luciakrönare Sixten Korkman och kröningskonsertens gästartist Emma Klingenberg i väntan på att Finlands lucia ska skrida ner för trapporna.

Programmet är inte längre tillgängligt

Kl.18.00 skrider Elin Qvist med tärnor ner för domkyrkans trappor till toner av Hornorkestern Tölö Brass. Sedan åker de iväg i luciakortegen.

Med i kortegen finns som tidigare år representanter från bl.a. ridande polisen, Röda Korset, Sirkus Finlandia, BUU-klubben, Helsingfors svenska scouter, Marudds FBK, Barnavårdsföreningen, Trafikskyddet m.fl.

Program med Finlands lucia på Svenska Yles kanaler:

- torsdagen 13.12 kl. 9.10: Direktsändning från Tölö Gymnasium på Yle Arenan och i Yle Vega

- torsdagen 13.12 kl. 17.00 - 18.15: Direktsändning i Yle Fem och på Yle Arenan från kröningen i domkyrkan och luciakortegen vid Senatstorget. Repris på fredag 14.12.2018 kl. 9.00 i Yle Fem.

- måndag 24.12.2018 kl. 17.30 i Yle Fem: De vackraste julsångerna med Finlands lucia. Repris tisdag 25.12.2018 kl. 9.00 i Yle Fem

Diskussion om artikeln