Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trumps fixarjurist Michael Cohen döms till tre års fängelse

Från 2018
Uppdaterad 13.12.2018 10:26.
Michael Cohen med fru på väg in till domstolen.
Bildtext Michael Cohen med familj på väg in för att höra domen i New York.
Bild: AFP / Lehtikuva

President Donald Trumps jurist Michael Cohen döms till tre års fängelse.
Cohen hade hoppats på ett lägre straff efter att ha samarbetat med specialåklagaren som utreder Trumps samröre med Ryssland.

Domstolens avgörande kom vid lunchtid i New York. Fängelsestraffet ska inledas i mars nästa år. Dessutom ska han betala skadestånd på över en miljon dollar.

Trump krävde hårt fängelsestraff

Rättegången har gällt flera brott, både skattebrott, bankbedrägerier och de jobb Cohen har utfört för Donald Trump under lång tid. Dessutom har Cohen ljugit i förhör med kongressen.

Åklagaren krävde ett fängelsestraff på 3,5 år. Donald Trump har krävt ett fullt och kännbart fängelsestraff.

Cohen begärde ett lägre fängelsestraff som tack för att ha samarbetat i utredningen mot president Donald Trump. Han har enligt egen utsago levt i en hård press

Fixade tystnad kring Trumps sexaffärer

Michael Cohen fick publicitet när han avslöjades som ansvarig för utbetalningar av ”hysch-hysch-pengar” strax före presidentvalet 2016.

Penningsummor mellan 130 000-150 000 dollar betalades till två kvinnor strax före presidentvalet 2016. Man ville att de inte skulle gå ut i offentligheten och berätta om sexförhållanden med Trump.

Cohen förhandlade fram avtalen med porrstjärnan Stormy Daniels och den före detta nakenmodellen Karen McDougal.

Cohen sade sig ha betalat pengarna ur egen ficka till förmån för Trump. Det har tolkats som ett brott mot de amerikanska lagarna om kampanjfinansiering.

Michael Cohen har jobbat som advokat i tio års tid för Donald Trump. De har också karakteriserats som nära vänner.

Cohen har i intervjuer sagts sig vara beredd att offra sig och "ta en kula" för Trump.

Rysslandsutredningen fortsätter

Nu rapporteras rättegången ha varit mycket känslosam när Cohen helt har brutit med Trump. Han sägs vara beredd att berätta allt om Trumps Rysslandsaffärer.

Det har betydelse i Robert Mueller utredning av samröret mellan Ryssland och Donald Trumps bolag före och under valkampanjen 2016.

Dyster Michael Cohen på väg in i bilen från domstolen.
Bildtext Cohen har tid avslöja mer om Trump innan fängelsestraffet inleds i mars.
Bild: AFP / Lehtikuva

Flera andra rättegångar är också igång kring Donald Trump. Tidigare kampanjchefen Paul Manafort har dömts till ett långt fängelsestraff för några brott utförda tidigare.

Manafort var kampanjchef för Trump i början av presidentkampanjen. Hans kontakter till Ryssland för Trump-kampanjen ska ännu utredas.

En av rådgivarna i kampanjen George Papadopoulos har redan avtjänat ett 14 dagars fängelsestraff. Han ljög för FBI om samröre med Ryssland under presidentkampanjen 2016.

Diskussion om artikeln