Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Maktkampen inom de konservativa lämnar en bitter eftersmak - många britter är innerligt trötta på cirkusen kring brexit

Från 2018
Uppdaterad 13.12.2018 14:20.
brexit

Maktspelet i det brittiska parlamentet rimmar illa med den oro som många invånare i Storbritannien känner inför framtiden, skriver Svenska Yles Europakorrespondent Rikhard Husu.

Det har sannerligen varit en turbulent vecka i London. Strålkastarljuset har varit riktat mot premiärminister Theresa May som kämpar för sin politiska överlevnad.

Även om May gick segrande ur förtroendeomröstningen inom den egna parlamentsgruppen så lämnade segern en bitter eftersmak: 117 ledamöter ur det konservativa partiet röstade för misstroende mot sin egen statsminister.

Många drar paralleller till järnladyn Margaret Thatcher som tvingades avgå efter att hennes försvarsminister Michael Heseltine utmanat henne på ordförandeposten år 1990.

Thatchers efterträdare John Major var likaså tvungen att mäta sitt förtroende hos EU-skeptikerna inom sitt konservativa parti.

Nu var det Theresa Mays tur att hamna i klorna på partikollegerna.

Mays position har försvagats

En allmän bedömning under onsdagskvällen var att May gick försvagad ur förtroendeomröstningen.

Hon är visserligen garderad mot ytterligare förtroendeomröstningar i tolv månader i enlighet med Torypartiets regler. Men å andra sidan var hon tvungen att lova att hon stiger åt sidan som partiledare före parlamentsvalet år 2022.

Det här innebär att May gör Tysklands Angela Merkel sällskap som en halt anka (lame duck) – ett politiskt uttryck för att beskriva politiker som är inne på sin sista period.

Kampen om vem som kommer att efterträda henne pågår sannolikt redan i kulisserna.

Allmänheten vill vända blad

Många britter verkar vara innerligt trötta på turerna kring brexit.

Frågan har dominerat debatten till den grad under de senaste tre åren att inget annat i Storbritannien tycks röra på sig säger Chris, en man i medelåldern som jag talar med i London.

Han hoppas att brexitfrågan avgörs på ett eller annat sätt så man kan gå vidare i Storbritannien.

Brexit har lett till ett obehagligt och polariserat diskussionsklimat säger i sin tur Natalie, som är anställd inom den statliga hälsovården.

Hon anser att diskussionen om utbildning och människors välmående hamnar i skymundan då politikernas energi går åt till att gräla om brexit.

Ödesfråga för EU-medborgare

För de närmare tre miljoner EU medborgare som är bosatta i Storbritannien så är de pågående förhandlingarna en ödesfråga.

Trots löften om att EU-medborgarnas rättigheter ska tryggas så är inget 100 procent säkert innan ett juridiskt bindande utträdesavtal är godkänt.

Småföretagen i Storbritannien våndas i sin tur med de olika scenarier för brexit som kan komma att gälla efter den 29 mars. Många företagare efterlyser mer upplysning om hur man ska förbereda sig för livet efter utträdet

Mot bakgrund av de utmaningar som brexit skapat för invånare och företagare i Storbritannien så framstår stridigheterna i Westminster som fullständigt ovidkommande.

Diskussion om artikeln