Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

2 700 danskar har handlat med bitcoin i Finland - nu har de danska skattemyndigheterna ögonen på dem

Från 2018
Några bitcoinmynt med något som liknar ett kretskort i bakgrunden.
Bild: imago/McPHOTO/ All Over Press

De finländska skattemyndigheterna har tipsat kollegerna vid skattestyrelsen i Danmark om cirka 2 700 danskars handel med kryptovalutan bitcoin på en icke namngiven finsk bitcoinbörs.

Danskarna har köpt och sålt bitcoin för mer än 100 miljoner danska kronor (cirka 13,4 miljoner euro) åren 2015 - 2017. Största delen av handeln ägde rum 2017 då priset på bitcoin flerfaldigades.

Skattestyrelsen säger i ett pressmeddelande att den kommer att gå igenom uppgifterna eftersom eventuella vinster eller förluster kan påverka beskattningen för dem som handlat med kryptovalutan.

Danskar har redan kontaktats

Personskattedirektör Karin Bergen säger att skattestyrelsen tar kontakt med berörda personer om det är någonting som inte stämmer överens.

Några danska medborgare har redan kontaktats med anledning av uppgifterna från den finska bitcoinbörsen. Det är enligt Persson omöjligt att i det här skedet säga hur många som sist och slutligen kommer att få påhälsning av skattemyndigheterna.

I förgrunden ett mynt med tecknet för bitcoin. i bakgrunden utsuddade eurosedlar.
Bild: imago/Revierfoto/ All Over Press

De danska medborgarna har enligt skattestyrelsen köpt bitcoin för sammanlagt 49,7 miljoner kronor och sålt bitcoin för 53 miljoner kronor åren 2015-2017.

Unga män kraftigt överrepresenterade

De allra flesta enskilda köpen och försäljningarna uppgick till mindre än 1 300 euro, medan en mindre grupp har handlat med summor på mellan 1 300 och 130 000 euro. I enstaka fall var beloppet över 130 000 euro. Dessutom har många av danskarna bara köpt bitcoin vid den finska bitcoinbörsen.

96 procent av dem som handlat med kryptovalutan i Finland är män i åldern 18 till 40 år.

Personskattedirektör Karin Bergen säger att uppgifterna om bitcoinhandeln är värdefulla för skattestyrelsens väglednings- och övervakningsarbete.

Svenska Yle intervjuade i november Henry Brade som är vd för ett företag som driver sajten Coinmotion.com där man i flera års tid kunnat köpa och sälja bitcoin. Brade intervjuades med anledning av det kraftiga kursfallet för bitcoin under 2018.

Diskussion om artikeln