Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

"Vanligare än man tror att föräldrar langar - men minderåriga ska inte alls dricka alkohol"

Från 2018
Uppdaterad 15.12.2018 10:18.
Unga som skålar med öl
Bild: Giovanna Gomes/Unsplash

Att föräldrar langar alkohol åt sina barn är tyvärr vanligare än man tror. Speciellt vanligt är det bland finlandssvenska föräldrar, säger Pia Sundell, verksamhetsledare vid Barnavårdsföreningen.

Den allmänna synen på att köpa ut lite alkohol åt sina barn är ganska liberal idag. Föräldrar kan tycka att alkohol är något som hör ungdomen till och i synnerhet finlandssvenska föräldrar verkar tycka att det är en del av vår kultur att dricka alkohol.

Det säger Pia Sundell vid Barnavårdsföreningen, som ofta stöter på fenomenet i sitt arbete.

- De flesta föräldrar vill säga att de inte köper ut alkohol åt sina barn, men det är inte riktigt sant.

Föräldrar tänker kanske att de ger med lite åt sitt barn när det går på fest, så att de så att säga vet vad barnet dricker. Det kan upplevas mer städat än att barnet behöver hänga utanför en butik för att få alkohol, eller skaffa den på ett annat sätt.

Men man borde inse att barnet då eventuellt dricker ännu mer än det som föräldern har tillåtit.

- Det finns tydlig forskning som visar att man ändå inte kan veta vad barnen dricker. Har man köpt ut en viss mängd alkohol åt barnet, stannar det sällan vid det, säger Sundell.

Tonåringar
Bild: Yle/Chanette Härus

En stor risk att langa alkohol åt barnet

En viktig poäng är att det trots allt är olagligt att köpa alkohol åt sitt minderåriga barn. Vi ska inte langa alkohol åt våra barn, konstaterar Pia Sundell, utan snarare göra det så svårt som möjligt för dem att få tag på alkohol.

- När man langar ut alkohol åt sitt barn utsätter man barnet för en stor risk, säger Sundell.

Alkohol är på många sätt skadligt för barn. Det kan störa hjärnans utveckling, men ett berusat tillstånd kan också leda till obehagliga situationer. Ofta finns inga vuxna eller andra som kan ta ansvar på plats när de här situationerna uppstår.

- Då tonåringar ska ta hand om varandra när de är berusade uppstår det ofta farliga situationer, där ingen riktigt vet hur man borde reagera och i vilket skede man i värsta fall måste ringa efter en ambulans. Som tur är många tonåringar så förnuftiga att de ringer efter en trygg vuxen när det riktigt kommer till kritan.

De flesta föräldrar vill säga att de inte köper ut alkohol åt sina barn, men det är inte riktigt sant.

Pia Sundell, verksamhetsledare vid Barnavårdsföreningen

Det är viktigt att inge ett sådant förtroende till sina barn att de alltid kan ringa en eller berätta om det har hänt något tråkigt. Att man åker och hämtar sin tonåring från en fest är också ytterst viktigt. Samtidigt ska man inte tveka att ta kontakt med andra föräldrar och diskutera sådant som man varit med om eller fått ta del av.

Men, i grund och botten borde vi inte ens låta de här situationerna ske, säger Sundell.

- Jag tycker att det är jättefarligt att tillåta till exempel övernattningskalas där det inte finns vuxna på plats över helgerna, när man har en tonåring.

Ung flicka
Bild: Yle/Raili Löyttyniemi

Föräldrarnas eget exempel det viktigaste

Mobbning, våld och sexuella övertramp sker ofta då åtminstone en part är berusad. Därför finns det bara ett svar: minderåriga ska inte alls dricka alkohol. Vuxna ska ha en icke-tillåtande attityd till alkohol gällande sina barn.

Föräldrar som till exempel vid middagen hemma bjuder sina barn på ett glas vin tänker kanske att de på så sätt kan främja normal alkoholanvändning hos sina barn. Ställt mot att man ger alkohol åt sitt barn när det ska ut på fest är det något mildare att bjuda på alkohol hemma - men också det är helt onödigt, tycker Sundell.

- Vi behöver inte lära våra barn att dricka alkohol, tvärtom tycker jag att vi kunde lära våra barn att man kan leva ett gott liv utan att någonsin dricka alkohol.

Har man köpt ut en viss mängd alkohol åt barnet, stannar det sällan vid det.

Däremot kan vi lära våra barn om sund alkoholkonsumtion genom att själva visa gott exempel. Inte uppträda berusade inför våra barn, till exempel, där har vi vuxna ett enormt ansvar.

- Där tycker jag att hela den vuxna befolkningen i vårt land behöver se till sig själv ibland. Ingen av oss ska vara berusad.

Som i så mycket annat med unga är det sociala trycket en stor orsak också vad gäller att dricka alkohol: man dricker för att alla andra dricker, eller åtminstone tror man det.

- I varje skola finns det en elev som heter "alla" i förnamn och "andra" i tillnamn, säger Pia Sundell. "Alla andra" får alltid göra det som barnet själv inte får göra. Som föräldrar måste vi komma ihåg att det inte är sant - det är barnens jargong.

Ölflaskor
Bild: Thomas Picauly/Unsplash

I motsats till vad vi kanske tror: alkohol hör inte ungdomen till

Ett sätt att som förälder kontrollera barnens alkoholbruk är att övervaka vad de använder sina pengar till. Vart går de pengar som jag ger barnet?

- Förklara för barnet varför det är farligt att dricka alkohol. Berätta varför du inte vill att barnet dricker. Ju bättre kommunikation man har med barnet, desto bättre självkänsla får barnet och desto bättre går det att stå emot pressen att dricka alkohol, säger Sundell. Våga stå bakom din egen tro på vad som är bäst för barnet, oberoende av vad "alla andra" får göra.

Dels är det modernt att inte alls dricka alkohol, men sanningen är ändå den att det fortfarande är intressant för många unga att prova på alkohol. Statistiken om de ungas dryckesvanor ljuger lite, för de som dricker mycket alkohol gör det fortfarande och i berusningssyfte.

Vi behöver inte lära våra barn att dricka alkohol, tvärtom kunde vi lära våra barn att man kan leva ett gott liv utan att någonsin dricka alkohol.

Det finns någonting i oss föräldrar som gör att vi tycker att alkohol hör ungdomen till, kanske för att vi själva har druckit i vår ungdom, säger Pia Sundell. Det tankesättet borde vi ändra på, alkohol hör inte ungdomen till.

- Det är ju lite dubbelmoral, för vi säger att barn inte får dricka eller röka för att det är farligt, samtidigt som många vuxna röker och dricker. Men då kan man också säga att vi har en lagstiftning i det här landet, och som vuxen har man frihet och ansvar medan barn inte är färdiga för det. Ju mer man diskuterar med sin tonåring, desto bättre.

Pia Sundell
Bildtext Vi vuxna har ett enormt ansvar i att visa exempel på sund alkoholkonsumtion, säger Pia Sundell. Att bjuda minderåriga barn på alkohol är däremot fel väg att gå, tycker hon.

Artikeln bygger på en intervju av Kike Bertell för Vega Lördag i Yle Vega.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln