Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Journalisten och författaren Sofia Torvalds står inför sin ultimata utmaning: “Säg nej till julstressen”

Från 2018
Sofia Torvalds och Jeanette Szymanski
Bildtext Jeanette gav Sofia praktiska verktyg och metoder för att hjälpa henne minska sin stress.

Förväntningarna på den perfekta julen sköljer över oss i vågor som bär på allt från minnen av den mest lyckade barndomsjulen till veckotidningarnas otaliga glansbildstips.

Somliga surfar kreativt på vågorna och skapar sin egen jul, andra tämjer havet till små och stillsamma vågor av de bästa och mest förenklade jultraditionerna och tar emot julen utvilade och lugna.

Men många, kanske de flesta, står hjälplösa på stranden med håret piskande i vinden och ser rasande vågor av förväntningar, krav och traditioner välla in, allt häftigare ju närmare julen kommer.

Vad är det som får oss att stressa så i en tid som borde vara vikt för eftertanke och stillhet? Vems är förväntningarna? Varför går man in i stressen i en tid som borde präglas av frid, gemenskap och trevlig stämning?

Säg nej lite oftare

I maj övade journalisten och författaren, Sofia Torvalds sig på att säga nej lite oftare. Hon fick hjälp av ledarskapscoachen och kommunikationsexperten Jeanette Szymanski och gjorde stora framsteg. I Efter Nio radios första uppföljare ställs Sofia inför sitt elddop: Att säga nej till julstressen.

– Julen är svår för mig. Jag vill göra massor, jag ska vara den perfekta mamman och den perfekta husmodern, på ett sätt jag aldrig är i vanliga fall, säger Sofia Torvalds.

Förväntningarna på den perfekta julen kommer oftast inifrån. För Sofia handlar det om kombinationen av att upprätthålla gamla traditioner och skapa nya.

– Jag tycker faktiskt att jag har blivit mycket bättre på att säga nej, säger Sofia Torvalds. Tidigare kände jag mig fången av mitt tvång att alltid säga ja. Jag kände mig som ett offer. Nu när jag säger ja, menar jag det faktiskt.

Gör allt i slow motion

Tips! Håll familjeråd, ordna knytkalas, kolla vad som är viktigast för var och en. Delegera. Ta mikropauser. Lämna bort allt onödigt. Sov. Rör på dig. Kom ihåg att det finns ett liv också efter julen.

Tips! Sänk tempot. Gör allt i slow motion en stund, gå och andas långsamt och känn hur du blir lugnare.

Tips! Sätt allas namn i en hatt i god tid före jul och låt var och en dra ett en lapp (med någon annans namn än ditt eget). Åt den människan och bara åt den ska du ge en julklapp.

De döende hyacinten är en symbol för hur mitt liv kommer att bli om jag inte slutar stressa.

Efter Nio radio: Sofia Torvalds jämför sig med sin döende hyacint - Spela upp på Arenan

Jeanette Szymanskis tips för en lugnare jul:

  1. Ju stressigare period, desto viktigare är det med återhämtning. Kom ihåg att optimera din andning. Andas både in och ut genom näsan, långsamt. Förläng din utandning.
  2. En stressad person rör sig också stressat. Långsamma gester gör att nervsystemet lugnar ner sig ganska omedelbart. Rör dig i slow motion i 10 sekunder t.ex. i köket medan du förbereder så kommer du automatiskt att känna dig lugnare.
  3. Kom ihåg sömn och motion. Sov 7,5-8 timmar om du är vuxen. Ta en promenad, ca 30 minuter rask promenad räcker bra. Ta också mikropauser eller gör en kort avslappning.
  4. Fundera vad julen är och innebär för dig? Hur vill du ha det? Utan att tänka på vad och hur t.ex. tidningar, internet eller sociala medier framställer julen.
  5. Håll familjeråd och låt var och en gör en lista med 3-5 saker, plocka ut de 3 viktigaste och försäkra er om att var och en får sina viktigaste med på listan. Då säkerställer ni att alla får sina viktigaste behov tillgodosedda och alla får något med julen som de gillar och önskar. Bestäm vart ditt fokus ska gå, så att du håller på med de rätta sakerna, det kommer garanterat att öka möjligheterna markant för er att fira er bästa jul. Det är många gånger förvånade att se vad barnen på riktigt tycker att är viktigt, det kan vara gemenskapen och julbaket som är viktigare än både pynt och presenter.
  6. Självinsikt är alltid första steget till förändring. Fundera varifrån din stress kommer? Hemifrån? Från jobbet? Partnern?
  7. Gör tidshanteringsmodellen Viktigt/brådskande, Viktigt/inte brådskande, Inte viktigt/brådskande, Inte viktigt/inte brådskande.
fyrfält över stresshantering
Bildtext Jeanette Szymanskis tidshanteringsmodell.

Journalisten och författaren Sofia Torvalds står inför sin ultimata utmaning: “Säg nej till julstressen”

35:50

Sofia Torvalds och Jeanette Szymanski medverkar i Efter Nio radio lördagen den 15 december 2018 efter klockan 9 i Yle Vega och på Yle Arenan.

Diskussion om artikeln