Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Konkurrens- och konsumentverket utreder Veikkaus monopol - " Tungt vägande skäl att fråga sig om Veikkaus agerar etiskt"

Från 2018
Konkurrens- och konsumentverkets generaldirektör Kirsi Leivo på Hagnäs torg.
Bildtext Konkurrens- och konsumentverkets generaldirektör Kirsi Leivo på Hagnäs torg i Helsingfors.
Bild: Mårten Lampén / Yle

Konkurrens- och konsumentverket tänker år 2019 utreda effekterna av spelbolaget Veikkaus monopol, snabblåneföretagens verksamhet och apoteksbranschen. Tidningen Apteekkari rapporterade om planerna på torsdagen.

- Det finns tungt vägande skäl att fråga sig om Veikkaus agerar på ett etiskt riktigt sätt, säger Konkurrens- och konsumentverkets generaldirektör Kirsi Leivo.

Leivo vill granska Veikkaus marknadsföring och utplaceringen av de enarmade banditerna. Hon anser att tyngdpunkten borde vila på att förebygga problem, inte att maximera vinsten. Hon jämför Veikkaus med ett annan statligt monopolbolag, Alko.

- Alko håller spriten i butikerna och det finns inte någon marknadsföring. Spelautomaterna skulle kunna placeras i särskilda lokaler, säger Leivo.

Finländarna förlorade enligt Leivo sammanlagt 1,8 miljarder euro på Veikkaus penningspel år 2017. Av pengarna gick 1,3 miljarder euro till samhället.

Spelautomater.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Leivo anser att det är problematiskt att största delen av de pengar som går till välgörenhet kommer från sämre lottade personer.

- Fem procent av spelarna står för hälften av penningspelens totala avkastning. Merparten av pengarna kommer från problemspelare och personer som spelar varje vecka och som lägger ut minst 5 000 euro om året.

Leivo anser att det är problematiskt att Veikkaus spelautomater finns i vanliga matbutiker. Hon säger att det är illa för spelberoende personer att de stöter på spelautomater när de handlar mat.

Marknadsföringsförbud för snabblåneföretag?

Förutom penningspelen är också snabblåneföretagen ett allvarligt problem, enligt Leivo.

Hon anser att man borde utreda hur många av dem med spelproblem har använt sig av snabblån och hur många snabblånekunder som har använt sig av penningspel.

Konkurrens- och konsumentverket vill med sin utredning samla in bättre information om problemen med snabblånen. Samtidigt kommer man att jämföra med läget i andra länder.

När det gäller apoteken anser Leivo att det gjorts flera goda utredningar redan tidigare, men att avsikten nu är att bedöma vilka konsekvenserna blir av olika sätt att reglera apoteksverksamheten. Den här utredningen väntas bli klar 2020, medan de två förstnämnda blir klara redan 2019.

Diskussion om artikeln