Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Två pumpflaskor hårspray

Strömsös bästa ekologiska kosmetika

Vill du ha bättre koll på vad du smörjer in dig och tvättar dig med har vi samlat våra bästa kosmetiska recept här.

Från 2019
Uppdaterad 20.03.2020 11:52.

Här hittar du alla tips!

Du hittar allt från hårtvätt till deodorant där största delen av ingredienserna är sånt du hittar i ditt skafferi eller i naturen. En bonus är att du kan minska plastavfallet lite.

Hårtvätt när schampot är slut

Av linfrö kan man göra egen hårgelé

Märker du att schampot är slut när du står i duschen är det ingen panik. Antagligen har du något att tvätta håret med i skafferiet, såväl torrschampo som “blötschampo”. Här har Alexandra listat skafferivaror som man kan tvätta håret med. Plus några andra bonustips för hår- och hudvård.

Till anvisningarna - Hårtvätt när schampot är slut

Hårspray av citron och apelsin

Det är sockret som finns i citrusfrukter som ger hårsprayet sin styrka

Citrusfrukter som citron och apelsin är perfekta för hårspray. Genom att koka fruktbitar i lite vatten får du ett mellanflexibelt hårspray med endast två ingredienser. Vill du ha ett hårspray med lite doft och bättre hållbarhet är det bara att tillsätta lite eterisk olja och vodka.

Till anvisningarna - Hårspray av citron och apelsin

Gör din egen deodorant

- två enkla varianter med få ingredienser

Kokosolja och bikarbonat eller aloe vera - det är huvudingredienserna i dessa två sköna och naturliga deodoranter. Bikarbonat suger åt sig dålig lukt och absorberar den. Aloe vera motverkar både svettning och dålig lukt. Vi svettas alla lite olika och de här deodoranterna fungerar lite olika så testa dig fram till vilken som passar dig bäst.

Till anvisningarna - Gör din egen deodorant

Skippa vanlig tvål om du har känslig hud

- i skafferiet finns fina alternativ till tvål som är milda

De flesta tvålar är ganska tuffa för huden. På samma gång som de tar bort smutsen tar de bort det naturliga fettet från huden. Men det finns skonsamma tvättalternativ som du hittar i skafferiet. Här kan du läsa om hur havregryn, honung och kokosolja tvättar rent.

Till anvisningarna - Alternativ till tvål

Kroppssmör - en riktigt lyxigt fluffig salva

Den här salvan för tankarna till varma söderhavsöar med sin doft av kokos

Det här är en perfekt salva att smörja in sig i vintertid när huden ropar efter återfuktning. Dessutom är den lyxigt len och fluffig som ett moln. Sheasmör och mandelolja - hur ljuvligt låter inte det? Det här är också en jättefin present.

Till anvisningarna - Kroppssmör - en riktigt lyxigt fluffig salva

Bibondens supersalva

- tuff mot torra fläckar men snällast mot huden

Vet du vilken salva som make up-artisterna i Hollywood föredrar? En variant på den här bivaxsalvan med honung och pollen i. Den här är extra bra för nariga läppar och spruckna hälar. Perfekt att ha i handväskan. Har du svårt att få tag i propolis och pollen går det självklart att lämna bort det - salvan gör under ändå.

Till anvisningarna - Bibondens supersalva

Avokado - hårets bästa vän

- gör en hårinpackning och ansiktsmask av avocado

Avokado är en väldigt fet frukt, rik på vitaminer och antioxidanter. Alexandras hårinpackning med avokadoolja återfuktar håret och ger det glans. Ansiktsmasken med avocado fungerar lika bra som dessert, så god är den.

Till anvisningarna - testa avokado som ansiktsmask, hårinpackning och i efterrättsskålen

Designa ett schampo som passar dig

- Strömsö ger dig tips på vilka örter som passar till vilka hårtyper

Har du svårt att hitta ett schampo som passar för just ditt hår eller tycker du att köpta schampon torkar ut hårbotten för mycket? Då kan det vara värt att koka eget schampo. Det tar lite tid men det här är ett schampo som är drygt och hållbart. Dessutom kan du anpassa det så det passar dig. Alexandra har listat vilka örter som passar för olika hårtyper.

Till anvisningarna - Koka ditt eget örtschampo

Skrubba dig ren och varm

- kryddorna i Alexandras skrubb ökar blodcirkulationen

Blir du lätt torr av duschen är det här en perfekt skrubb att tvätta dig med. Den smörjer in dig på samma gång som du blir ren och gnuggar bort döda hudceller. Är du frusen av dig är den extra bra för den innehåller en mängd värmande kryddor.

Till anvisningarna - Gör en värmande kryddskrubb

Vaxa bort hår med socker och citron

- du kan göra ditt eget hårborttagningsmedel

Visste du att du kan vaxa benen med socker? Förutom socker behöver du också citron och olivolja. En kökstermometer är också bra att ha för att vaxet inte ska bli så hårt. Här hittar du förutom receptet instruktioner för hur du ska använda vaxet.

Till anvisningarna - Vaxa ben med socker och citron

Tvätta dig ren med björklöv

- sätt sommarminnen på burk med vår björkskrubb

Av färska björklöv kan man göra en skrubb som gör huden mjuk och len. Det här är ett bra sätt att konservera doften av midsommarbjörk. Björklöv går bra att frysa in om du inte hinner göra skrubben när björklöven är som bäst.

Till anvisningarna - Björkskrubb - sommarminne på burk

Stärk håret och naglarna med ogräs

- Åkerfräken är en perfekt spaört med mycket kisel

Åkerfräken är ett vanligt ogräs som innehåller massor av kisel. Kisel stärker håret, huden och naglarna så åkerfräken är en perfekt spa-ört. Här kan du läsa om hur du kan använda kisel för fötterna, huden och håret.

Till anvisningarna - Åkerfräken för kroppsvård

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln