Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Optimism efter avslutade Jemenförhandlingar i Sverige - eldupphör planeras i viktig hamnstad

Från 2018
Uppdaterad 13.12.2018 16:48.
En pojke i Jemens huvudstad San'a håller två dunkar med vatten. Bristen på rent vatten är ett stort problem och har förvärrat koleraepidemin som härjar i landet.
Bildtext Bristen på mat och förnödenheter är stor i Jemen.
Bild: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Representanter för rebellerna i Jemen och den jemenitiska regeringen har enats på viktiga punkter under sitt möte i Sverige, rapporterar FN:s generalsekreterare António Guterres.

Guterres deltog också själv i förhandlingarna i dag.

Den jemenitiska utrikesministern och rebelledaren skakade högtidligt hand i dag på den sjunde och sista förhandlingsdagen.

Det FN-ledda mötet avslutas i dag och återupptas i januari i Schweiz.

- Krisen i Jemen kräver fortsatt uppmärksamhet från det internationella samfundet, sade Sveriges utrikesminister Margot Wallström när mötet avslutades.

Guterres säger att parterna i Jemen har enats på flera områden - bland annat ska det införas någon form av eldupphör i den viktiga hamnstaden Hodeida.

Handskakningar i Sverige efter fredsmöte om Jemen.
Bildtext Handskakningar i Sverige efter fredsmöte om Jemen.
Bild: AFP / Lehtikuva

FN ska spela en central roll i Hodeida så att livsmedelstransporterna kommer igång. Neutrala styrkor ska placeras ut, och det ska också upprättas humanitära korridorer.

Enligt Guterres var frågan om Hodeida en knäckfråga för mötet. Han anser att överenskommelsen kommer ha en stor betydelse.

"Hypotetisk" reträtt från Hodeida

Överenskommelsen om Hodeida är fortfarande "hypotetisk" , sade Jemens utrikesminister Khaled al-Yamani efter mötet. Enligt honom måste de rivaliserande rebellerna först dra sig tillbaka.

Ministern välkomnar i allafall den FN-stödda överenskommelse som nåddes angående den viktiga hamnstaden.

Han konstaterade vidare att det var beklagansvärt att fredsmötet inte ledde till något betydande överenskommelse om att förbättra Jemens ekonomi som har kollapsat efter närmare fyra år av krig.

Källor: Reuters, AFP, SR

Diskussion om artikeln