Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Forskare om avigsidan med ekologisk mat: Klimatet lider då skogarna minskar till förmån för odlingsmark

Från 2018
Uppdaterad 21.12.2018 14:15.
Odlingsmark
Bild: Mostphotos

Fördelarna med ekologiskt odlade grödor är klara. Man använder inga bekämpningsmedel - och också djuruppfödningen är bättre om djuren föds upp med ekologisk föda. Men det finns också avigsidor.

En avigsida är kopplingen till klimatet. Ekologisk mat är ofta sämre för klimatet än konventionellt producerad mat

Det hävdar en forskare vid Chalmers i Göteborg med hänvisning till resultat i en ny, delvis svensk vetenskaplig studie.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Användningen av jordområden är något som måste uppmärksammas mera, och valet av grödor och sättet att odla dem på kan ha betydligt större inverkan på klimatet än vad man tidigare har förstått, konstaterar forskarna.

Men prioriteringarna är inte alltid så lätta att göra. Det handlar om olika slag av balansgång.

Ekologiska grödor kräver mycket mera areal än konventionella

Ekologiska grödor produceras utan konstgödsel eller bekämpningsmedel - och då behövs det betydligt större odlingsarealer.

Stefan Wirsenius är en av forskarna bakom studien. Studien handlar i mindre grad om ekologisk matproduktion, men Wirsenius konstaterar i en intervju för Sveriges Radio att i jämförelse med konventionellt odlade grödor så kräver ekologisk mat större areal för samma mängd mat.

- Det går åt nästan dubbelt så mycket mark för samma mängd vete när man odlar den ekologiskt.

Också ekologiskt nötkött ger större klimatpåverkan än kött från sådana kor som får foder som är odlat med hjälp av konstgödsel och bekämpningsmedel.

Avskogningen påverkar klimatet

För att odlingsarealerna ska kunna utökas måste det avverkas skog. Mindre skog betyder att skogarnas effekt att binda koldioxid blir mindre.

Då bildas det mer koldioxid i atmosfären vilket ju som känt inte är bra med tanke på klimatet.

Uppdatering den 21.12.2018: I den tidigare versionen av denna artikel stod att studien som redovisas i den tidskriften Nature skulle slå fast att ekologisk mat är sämre för klimatet än konventionellt odlad mat. Artikeln i tidskriften säger inget generellt om klimatavtrycket av ekologisk mat, däremot nog att ekoodlingar behöver större areal, vilket har betydelse i sammanhanget, vilket också forskaren Stefan Wirsenius konstaterar.

Vad är en kolsänka?

Vad är klimatförändringen och växthuseffekten?

.

Diskussion om artikeln