Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonen slarvade bort tremålsledning på tio minuter – Jutila hyllades innan blytunga förlusten mot Tjeckien

Från 2018
Uppdaterad 13.12.2018 21:42.
Finlands herrar firar 1–0-målet mot Tjeckien.
Bildtext Anrei Hakulinen visade vägen för Finland. Det var KooKoo-spelarens första landskamp.
Bild: Miikka Jääskeläinen

Timo Jutilas hyllningsafton i Tammerfors såg ut att bli en finländsk fest – men Lejonen inledde den tredje perioden mot Tjeckien sensationellt svagt. Slutresultatet blev en bitter strafförlust.

Finland hade två raka 3–0-segrar i ryggen då EHT-året fortsatte med en hemmamatch mot Tjeckien. Lejonen hade länge en stabil seger på gaffeln – men i den tredje perioden gick allting fel.

– Anfallsspelet höll inte måttet. Vi började bara slänga iväg puckar på måfå, sade en missnöjd chefstränare Jukka Jalonen efter matchen, som Tjeckien vann med 4–3.

Matchen började ändå helt enligt ritningarna.

I slutet av den första perioden small det för första gången till i Tjeckiens bur. Det var minst sagt bökigt framför målet då Anrei Hakulinen vräkte in 1–0 med vilja och vrede.

KooKoos debuterande sensationsman Hakulinen – som aldrig ens spelat en juniorlandskamp – var en lycklig man efter karriärens första landslagsmål.

– Det kändes ganska bra. I början var jag lite nervös över vilken farten skulle vara i internationella matcher, men det började fint.

Anrei Hakulinen firar sitt mål i Lejondebuten.
Bildtext Anrei Hakulinen hittade rätt i den första perioden.
Bild: Miikka J��skel�inen

Från stor dominans till usel tredje period

Efter ledningsmålet varvade Lejonen upp. I den andra perioden var Finland klasser bättre än Tjeckien, som hade bekymmer i byte efter byte.

Juuso Puustinen fortsatte sin pålitliga poängproduktion genom att styra in 2–0 på Julias Junttilas distansskott med 23 minuter på klockan.

Fem minuter senare luktade det redan avgjort då Toni Rajala smällde in 3–0 med ett slagskott efter tjeckiskt slarv i defensiven.

Men avgjort var det definitivt inte.

Tjeckien blåste liv i matchen med att reducera tidigt i den tredje perioden genom Michail Bulir. Bara 42 sekunder senare stod det 3–2 efter Radan Lenc fullträff. Matchen var vidöppen.

En ur blåvit synvinkel fruktansvärd tiominuterssekvens avslutades med att Tomas Kundratek kvitterade med drygt åtta minuter kvar att spela. Finland försökte desperat trycka på omstart och hitta tillbaka till vägvinnande hockey – men lyckades inte. Matchen gick till förlängning vid ställningen 3–3.

I förlängningen skapade Finland rejält med tryck mot Tjeckiens mål utan att näta. Matchen fick avgöras på straffar. Den sjätte omgången blev avgörande: Dominik Kubalik nätade medan Jukka Peltola missade. Tjeckien vann därmed matchen med 4–3.

– I våra bästa stunder spelade vi bra i dag. Men försvarsspelet var inte tillräckligt vasst då det behövdes, säger Jalonen.

Finland fortsätter den ryska EHT-turneringen med att möta Sverige i Moskva på lördag och Ryssland i S:t Petersburg på söndag.

Guldkaptenen Jutila hyllades

Innan matchen började hissades en Lejontröja med nummer fem på ryggen upp i taket på Hakametsähallen. Det var en stor stund för Timo Jutila, kapten då Finland tog VM-guld 1995. Han minns hur det såg ut efter att guldlaget landade i Helsingfors.

– Bilar följde efter oss och gatorna var fulla. Det fick mig att fundera på vad vi egentligen gjort. Då var det kul att vara finländare.

Timo Jutila hälsar på publiken i Hakametsähallen.
Bildtext Timo Jutila stod för många hjältedåd i Lejontröjan.
Bild: Lehtikuva

Jutila, som har ett stort Tapparahjärta, spelade 246 A-landskamper och deltog i åtta VM och tre OS. Förutom guldet 1995 tog han två VM-silver och ett OS-brons. I slutet av sitt tal bytte Jutila språk till svenska för att adressera Curt "Curre" Lindström, chefstränare i VM 1995.

– Curre, du visade vägen för oss. Du trodde på oss, litade på oss och gjorde så att vi hade chansen att vinna VM-guld. För mig är du mer än en tränare och en världsmästare, du är min bästa kompis för resten av mitt liv.

Timo Jutilan Leijona-paita Hakametsän hallin kattoon – Katso viihdyttävä kiitospuhe kokonaisuudessaan - Spela upp på Arenan

Sverige tappade tvåmålsledning

I torsdagens andra EHT-match möttes Ryssland och Sverige. Tre Kronor fick en smakstart på matchen och ledde med 2–0 efter 33 minuter.

Men det räckte inte.

I den tredje perioden kom Ryssland igen och kvitterade genom Mihail Grigorenko och Vladimir Gavrikov. Efter en mållös förlängning väntade straffar och Grigorenko avgjorde mötet, som slutade 3–2 till Ryssland.

Torsdagens EHT-matcher

Finland–Tjeckien 3–4 efter straffar (1–0, 2–0, 0–3, 0–1)
1–0 Anrei Hakulinen (Jesse Virtanen, Toni Rajala) 18.53
2–0 Juuso Puustinen (Julius Junttila) 22.57
3–0 Toni Rajala (Jani Hakanpää) 27.21
3–1 Michail Bulir (Jiri Sekac) 42.08
3–2 Radan Lenc (Petr Zamorsky, Michal Jordan) 42.50
3–3 Tomas Kundratek 51.24
3–4 Dominik Kubalik straff

Publik: 6299

Sverige–Ryssland 2–3 efter straffar (1–0, 1–0, 0–2, 0–1)
1–0 Philip Holm 05.58
2–0 Klas Dahlbeck 33.26
2–1 Mikhail Grigorenko 43.24 pp
2–2 Vladimir Gavrikov 44.25
2–3 Mikhail Grigorenko straff

Diskussion om artikeln