Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s senat vill sluta stöda Saudiarabiens krig - anser att kronprinsen är ansvarig för mord på journalist

Från 2018
Uppdaterad 14.12.2018 06:45.
Mohammad bin Salman på besök i Vita huset i mars 2018.
Bildtext Donald Trump har stött den saudiske kronprinsen bin Salman
Bild: EPA-EFE/KEVIN DIETSCH / POOL

USA:s senat har röstat för att dra tillbaka amerikanskt militärbistånd till Saudiarabiens krig i Jemen, eftersom senaten anser att den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman är ansvarig för mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

Senaten röstade för att dra tillbaka alla amerikanska trupper från Jemen, förutom de som strider mot islamska extremister med siffrorna 56-41.

Därefter röstade senaten enhälligt igenom en resolution som ger Saudiarabiens kronprins ansvaret för mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

- I dag visar vi den despotiska regimen i Saudiarabien att vi inte vill delta i deras militäräventyr, säger den republikanska senatorn Mike Lee.

Osannolikt att resolutionen blir lag

Resolutionen är ändå i stort sett symbolisk eftersom den ännu behöver godkännas i representanthuset. Där har republikanerna tidigare satt stopp för all lagstiftning ämnad att tillrättavisa saudierna.

Resultatet i omröstningen kan ändå ses som ett bakslag för landets president Donald Trump. Han har fortsatt försvara den saudiske kronprinsen och lovat att sätta in sitt veto mot resolutionen.

Trumpadministrationen anser att resolutionen försvårar samarbetet med den saudiledda koalitionen som strider mot huthirebellerna i Jemen.

Diskussion om artikeln