Bjud på mocktails – med de här tre festliga alkoholfria drinkarna blir du kung i hemmabaren
Bild: Yle / Maria Lång
Alkoholfria drinkar kan vara lika spännande och smakintensiva som drinkar med alkohol. Med de här ståtliga mocktailsen känner du dig som festens James Bond.
Strömsös sommelier Ella Grüssner Cromwell-Morgan levererar recept på tre alkoholfria drinkar.
Mammas mojito
Tabasco ersätter alkoholen som smakförstärkare. För en rejäl kick kan mängden tabasco fördubblas. Oberoende hettan i mojiton kommer du att känna dig som Ernest Hemingway i den kubanska solnedgången.
Bild: Yle / Maria Lång
alkoholfria drycker,Strömsö,Mojito,Ella Grüssner Cromwell-Morgan
Ingredienser:
- en halv lime i klyftor
- en näve myntablad
- 4 tsk farinsocker
- 3-4 droppar tabasco
- sodavatten eller mineralvatten
- krossad is
Gör så här:
- Lägg lime, mynta och farinsocker i ett stort On the Rocks-glas. Muddla ordentligt.
- Droppa i tabasco, fyll upp med krossad is och toppa med sodavatten.
- Rör om ordentligt och garnera med lime och mynta.
- Drick gärna med sugrör.
Oh Basil, are you my honey?
Den här eleganta drinken är både fräsch och festlig.
Bild: Yle / Maria Lång
alkoholfria drycker,Strömsö,Ella Grüssner Cromwell-Morgan
Ingredienser:
- 4 msk flytande honung
- 6 stora basilikablad
- 1 dl citronjuice
- 1 dl starkt blandad flädersaft
- äggvita från 1 ägg (ca 2 msk)
- iskuber
- sodavatten
Gör så här:
- Lägg basilikablad och honung i en shaker och muddla.
- Häll på citronjuice och stark flädersaft och rör om så att honungen löser upp sig.
- Häll i äggvitan.
- Fyll på med isbitar och skaka loss som om du vore på ett zumba-pass.
- Häll över i cocktailglas genom en sil och toppa med lite sodavatten.
- Garnera med citronskal och basilika.
Ta mig till Havtorn
Trots att den här soliga drinken är festlig kan du lika bra inleda morgonen med den.
Bild: Yle / Maria Lång
alkoholfria drycker,Ella Grüssner Cromwell-Morgan,drink,Strömsö
Ingredienser:
- ½ dl koncentrerd havtornssaft
- 1 dl blodgrapesjuice (färskpressad)
- en kvist rosmarin
- 1 msk flytande honung
- frysta havtornsbär att garnera med
- blodgrapesskiva att garnera med
- citronläsk
- ¼ lime
- iskuber
Gör så här:
- Lägg en rosmarinkvist och honung i ett highball-glas.
- Hacka på rosmarinen några gånger med en barskedsked för att få fram smak.
- Häll i havtornssaft och blodgrapefruktsjuice. Blanda runt tills honungen löst sig.
- Fyll på med iskuber och toppa upp med citronläsk.
- Kläm i lite lime och lägg i limeklyftan.
- Rör om och garnera med blodgrape och havtorn.
Bild: Yle / Maria Lång
Ella Grüssner Cromwell-Morgan,Jonas Sundström,alkoholfria drycker,Strömsö