Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fint resultat för julklappsinsamlingarna i Borgå och Lovisa: "Människorna har hjärtat med sig så här i juletider"

Från 2018
Närbild på julklappar inpaketerade i rött papper och i ljust papper med tomtar på.
Bildtext Julklappar som samlats in i Borgå.
Bild: Yle/Mira Bäck

Både i Borgå och Lovisa har givmilda östnylänningar kunnat skänka julklappar till barn i mindre bemedlade familjer.

I Lovisa får över 120 barn och unga julklappar via julklappsinsamlingen där.

- Lapparna i granen tog slut meddetsamma. Vi och kunderna gjorde egna lappar för presenterna som kom in efter det, säger Thomas Sjöblom från Sjöblom Sport.

Lovisabor kunde ta en lapp från julgranen som stod i sportaffären i Gallerian i Lovisa, gå och köpa en present enligt vad som stod på lappen, och sedan lämna in julklappen i sportaffären.

- Folk har nog ställt upp, säger Sjöblom.

Närbild på en julgran där dethänger julljus och små lappar med barns kön och ålder.
Bildtext Bild från en av julklappsinsamlingarna i Borgå, den i Gamla stan.
Bild: Yle/Mira Bäck

Insamlingen började den sista november, och tidigare den här veckan hämtade Taina Pettersson från socialbyrån upp presenterna så att man hinner dela ut dem innan jul.

Enligt Pettersson finns det 120 barn på socialbyråns lista över vem julklapparna går till. Hon är inte helt säker på exakt hur många julklappar som insamlingen gav, men lite fler än 120 blev det.

Det betyder att också syskon till en del barn på listan kan få en egen julklapp.

- Människorna har deltagit fint, säger Pettersson.

Ännu tid kvar i Borgå

Julklappsinsamlingen i köpcentret Lundi i Borgå pågår ännu i några dagar till. Redan nu har man samlat in en hel del paket.

- Så här långt ser det riktigt bra ut, vi har fått in en helt enorm mängd julklappar, säckvis varje dag, säger Sirpa Hopeamaa från Borgå Kulturvänner rf. som har frivilligarbetat med insamlingen.

Hon är nöjd med att så många Borgåbor ställt upp för barnen och ungdomarna.

- Människorna har hjärtat med sig så här i juletider, säger Hopeamaa.

En person paketerar en julklapp. Närbild på¨paketet.
Bildtext Frivilliga tar emot presenterna vid insamlingspunkten i Lundi. Om gåvorna inte är färdigt inpaketerade så skrider de frivilliga till verket.
Bild: Yle/Mira Bäck

Julklappsinsamlingen ordnas av föreningen Borgå Kulturvänner och julklapparna delas ut av stadens socialväsende.

- På listan över behövande finns det 513 barn, och vi har säkert fått in åtminstone ett paket på man åt dem. Nu hoppas vi få så många julklappar till att de flesta skulle få två paket, säger Hopeamaa.

En ställning med lappar i rött och blått.
Bildtext I Lundi finns lapparna inte i en julgran utan på en ställning. Härifrån får man inte ta dem med sig, utan de knyts fast utanpå paketet då någon kommer med en passande present. Bilden är från måndagen den 10.12 då det ännu fanns många lappar kvar.
Bild: Yle/Mira Bäck

Borgå Kulturvänners julklappsinsamling pågår fram till den 16 december i köpcentret Lundi i Borgå.

Frivilliga finns på plats för att ta emot presenterna och eventuellt paketera in dem på fredag fram till klockan 19, på lördag klockan 10-16 och på söndag klockan 12-16.

Också i butiken Teetee i Gamla stan pågår en julklappsinsamling ända till veckans slut under butikens öppethållningstider.

Den går under namnet Joulupuu-keräys, eller julträdsinsamlingen, och ordnas på olika ställen i landet av lokala handelskamrar.

Mellan en hylla med saftflaskor och en hylla med garn står en julgran med julljus och små papperslappar som hänger från grenarna. På golvet vid granen står flera korgar och stora påsar fyllda med julklappar.
Bildtext Julklappsinsamlingen i Gamla stan.
Bild: Yle/Mira Bäck

I julgranen finns ännu en del lappar med barns ålder, men kring julgranen står redan en massa paket. Också de julklapparna delas ut av socialväsendet i Borgå.

Diskussion om artikeln