Kommentar: Med turistbuss till rymden för 250 000 dollar? Gärna det!
Ett litet stycke rymdhistoria skrevs i torsdags då det privata rymdcharterbolaget - eller vad man nu ska kalla Virgin Galactic - nådde upp till rymdens gräns och tillbaka med sitt rymdflygplan SpaceShipTwo. Och med människor ombord och allt, skriver Marcus Rosenlund som gärna skulle vara en av dem.
Testflygningen ägde rum ovanför den kaliforniska öknen, i samma stycke blå himmel där Chuck Yeager först av alla bröt ljudvallen 1947.
SpaceShipTwo red upp till 13 kilometers höjd på ryggen av ett transportplan, varefter den tände sina raketer och flög resten av vägen upp till rymdens gräns för egen maskin.
Omloppsbana nådde planet inte, men företagets grundare Richard Branson har i varje fall all orsak att vara nöjd. Vägen till rymden har varit lång och stenig för Virgin Galactic, inte minst med den ödesdigra kraschen för fyra år sedan som påminde Branson och alla hugade rymdturister om att rymden inte är som att flyga till Kanarieholmarna.
Det krävs lite tuffare doningar om man ska till rymden, så att säga.
Fast nu finns det säkert de som undrar att ”vaddå rymden”?
SpaceShipTwo nådde alltså upp till 82 kilometers höjd. Och det är ju ännu en bit ifrån den internationellt erkända så kallade Karmanlinjen, där som jordens atmosfär anses ta slut och rymden börja. Den ligger på 100 kilometers höjd.
Gränsen är uppkallad efter den ungersk-amerikanska fysikern och ingenjören Theodore von Kármán.
Naturligtvis är Karmanlinjen inte en verklig, exakt gräns. Där finns inget rött streck, den är nu helt enkelt bara någonting som Federation Aeronautique Internationale har klubbat igenom, så vi säger väl så här då.
Karmanlinjen är hur som helst högre än någon ballong eller något vanligt flygplan kan ta sig, och lägre än någon satellit kan kretsa runt jorden. Satelliter får problem om de går lägre än 150 kilometer över havet, ungefär.
Men samtidigt har ju till exempel det amerikanska Air Force, USA:s flygvapen, traditionellt definierat en astronaut som någon som har flugit högre än 80 kilometer över havsnivån. Så Richard Branson kan, om han vill, hänvisa till den här praxisen.
Det kan väl å andra sidan kvitta, för visst var det ju en fin bedrift av Virgin Galactic att nå så pass högt med sitt SpaceShipTwo, som Branson ju ämnar använda till att frakta turister ut i rymden en vacker dag, för det hårresande priset på en kvarts miljon dollar.
Också ur amerikansk synvinkel var det här något av en milstolpe, även om Branson ju i och för sig är britt. Det här var den första avfyrningen av en rymdfarkost med människor ombord från amerikansk mark sedan den gamla rymdfärjan togs ur bruk år 2011.
Det är ju inte så lite pinsamt för USA, segraren i månkapplöpningen, att landet inte har kunnat frakta ut sina egna astronauter i rymden med egna raketer, utan har tvingats lifta med ryska Sojuzraketer i flera år då de ska upp till Internationella rymdstationen.
Och det gör de ju fortfarande, åtminstone tills SpaceX får fason på sina bemannade Dragon-kapslar och NASA ser till att ta i bruk sina nya SLS-raketer och sin Orion-kapsel.
Man ska minnas att Virgin Galactics SpaceShipTwo, sitt pampiga namn till trots, inte är mer än en turistbuss avsedd för korta skutt ovanför atmosfären.
Richard Branson är inte den enda som vill börja ordna sällskapsresor till rymden
Den har aldrig varit ämnad för någon egentlig vistelse i rymden, för flygning i omloppsbana. Vistelsen i rymden är över på ett par minuter. Skulle du betala 250 000 för det korta nöjet? Ärligt talat, jag skulle nog. Om jag hade den sortens pengar. Vilket jag inte har.
Men över 700 människor har hittills bokat ett säte ombord på Virgin Galactic, så fyrk tycks finnas. Det är fler än de sammanlagt omkring 560 personer som hittills har varit i rymden sedan Jurij Gagarins dagar.
Så man kan ju bara anta att sedan när rymdturismen börjar ta fart, så gör den det på allvar. Richard Branson är ju inte den enda som vill börja ordna sällskapsresor till rymden. Till exempel Blue Origin, grundat av Jeff Bezos, har sina egna motsvarande planer.
Fast hans rymdbuss startar vertikalt, med en vanlig raket. Den är inte ett rymdflygplan som Virgin Galactics SpaceShipTwo.
Och Elon Musk med sitt SpaceX, de kommer som sagt enligt planerna att börja med bemannade flygningar upp till rymdstationen, eventuellt redan nästa år.
Så det rör på sig, med andra ord. Vi får lov att återkomma till saken senare.