Julkaka på två sätt - en söt och en salt
Bild: YLE/Strömsö
Här kommer en julkaka i två versioner, en söt och en salt och med samma fruktkompott som fyllning. Utmärkt att plocka fram om man får oväntat besök.
Kakorna håller länge om man förvarar dem i kylen. Brietårtan i flera veckor.
Julkaka med kompottfyllning
10 personer - Tillredningstid: 45 minuter
Ingredienser:
- 100 g smör
- 250 g strösocker
- 1 ägg
- 6 äggulor
- 3 dl vetemjöl
- 1 dl mjölk
- 2 tsk bakpulver
- 1 st vaniljstång
- 3 msk skorpsmulor
Gör så här:
- Smält smöret i mjölken tillsammans med fröna från vaniljstången. Vispa äggula, hela ägg och strösocker luftigt.
- Blanda vetemjölet och bakpulvret, sikta i blandningen i äggblandningen och vänd sist in det avsvalnade vanilj/smör/mjölkkoket.
- Häll upp i väl smörad och bröad (skorpsmulorna) form.
- Baka i 200 C i ca 20- 25 minuter, prova med sticka.
- Dela kakan på mitten och fyll med kompott. Lägg ihop och låt stå och dra i 30 minuter. Pudra med florsocker och servera med lättvispad grädde.
Brietårta med fruktkompott och valnötter
Ingredienser:
- 1 hel brieost
- kompott
Gör så här:
- Brietårta delas på mitten till två hjul.
- En sats kompott finhackas och breds ut över ena hjulet.
- Lägg en hel brieost ovanpå kompotten och lägg locket på.
- Vik in kakan i plastfilm och lägg i press i kylen minst två timmar.
Kompott
Ingredienser:
- 650 gram blandad torkad frukt
- 1 dl grovhackade valnötter
- 0.5 l portvin
- 1 dl rom
- 0.5 l vatten
- 2 kanelstänger
- skalet från en apelsin
Gör så här:
- Slå ihop samtliga ingredienser och koka till krämig kompott. Använd helst vitt portvin, med rött går också bra.
- En sats kompott räcker till en kaka.