Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kosovo godkände planerna på en egen armé - Serbien oroar sig och befarar instabilitet på Balkan

Från 2018
Medlemmar i Kosovos säkerhetsstyrka. Parlamentet i Pristina, Kosovo 14.12.2018 efter omröstningen om en armé.
Bildtext Medlemmar i Kosovos säkerhetsstyrka i parlamentet i Pristina, Kosovo 14.12.2018 efter omröstningen om en armé.
Bild: AFP / Lehtikuva

Kosovos parlament godkände i dag lagar som omformar Kosovos säkerhetsstyrka, KSF, till en regelrätt armé. De serbiska parlamentsledamöterna bojkottade omröstningen.

Det här väcker starka känslor i Serbien som fortfarande betraktar Kosovo som en del av Serbien.

Kosovo förklarade sig självständigt från Serbien för tio år sedan. Serbien har inte godkänt Kosovos självständighetsdeklaration.

Den säkerhetsstyrka på 4 000 personer som i dag finns i Kosovo hjälper främst till i olika slags nödsituationer och har rätt att använda bara lättare vapen.

Den nya professionella armén som ska byggas upp ska bestå av 5 000 soldater och 3 000 reservister. Enligt regeringen i Pristina kommer processen att ta minst tio år.

"Hela västra Balkan destabiliseras"

Den serbiska ledningen har varnat Kosovo för att freden i den krigsärrade regionen hotas och att hela västra Balkan kan destabiliseras om Kosovo börjar bygga upp en egen armé.

Serbiens premiärminister Ana Brnabic sade nyligen att Belgrad kan reagera till och med militärt på ett sådant tilltag.

Serbiska politiker hävdar att Kosovo skulle kunna använda sin armé till att jaga ut de serber som bor i Kosovo. Påståendet avvisas av albanska ledare i Kosovo.

Belgrad har uttryckt sin oro över de 120 000 serber som fortfarande bor i det albanskdominerade Kosovo. De flesta bor i de norra delarna nära gränsen. De serbiska samfunden är lojala med Belgrad och har visat ett klart motstånd mot arméplanerna.

- Vi vill inte ha en kosovansk armé här, säger Marko Djusic i byn Dren nära gränsen. Han säger till nyhetsbyrån AFP att han hoppas på beskydd av den serbiska staten.

Nato stöder inte Kosovos arméprojekt

Inte heller Nato gillar Kosovos planer. Enligt Nato kommer en armé inte att lätta på de spända relationerna mellan Kosovo och Serbien.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har uppmanat regeringen i Pristina att inte grunda en egen armé med hänvisning till säkerhetsläget i regionen.

Natoledda fredsbevarare vaktar bron mellan norra och södra Mitrovica 14.12.2018.
Bildtext Natoledda fredsbevarare övervakar bron mellan södra och norra Mitrovica i Kosovo.
Bild: AFP / Lehtikuva

Kosovo har övervakats av Natoledd fredsbevarande styrkor efter det blodiga separatistkriget 1998-99.

Kriget avslutades med Natos flygräder som pågick i 78 dagar. Räderna fick Serbien att upphöra med sina attacker mot etniska albanska sepratister.

Albanerna i Kosovo är glada

Många kosovoalbaner är glada över parlamentets beslut och ser en armé som en ny stöttepelare för landets självständighet som utropades 2008.

- Nu kan vi säga att vi är en stat. Det finns ingen stat om det inte finns en armé. Det här är en glädjedag för invånarna i Kosovo, säger Skender Arifi till nyhetsbyrån AFP.

USA ger allt sitt stöd

USA - ett land som allierar sig tydligt med Kosovo - stöder Kosovos arméplaner. USA:s ambassadör i Kosovo betecknar omvandlingen av säkerhetstyrkan till armé som "historisk". Han påpekar ändå att energin nu måste koncentreras på att en dialog med Serbien upprätthålls.

Också Storbritannien har uttryckt sitt stöd för Kosovos beslut.

Många gator i Kosovo pryddes av amerikanska flaggor i dag då landets invånare ville visa tacksamhet för stödet.

Men i Mitrovica - en uppdelad stad - vajade USA:s flaggor bara i de södra albanska delarna medan serbiska flaggor prydde de norra delarna av staden.

Serbiska flaggor hängs upp på gatorna i norra Mitrovica 14.12.2018.
Bildtext Serbiska flaggor hängs upp på gatorna i norra Mitrovica 14.12.2018.
Bild: AFP / Lehtikuva

"Värsta tänkbara mardröm"

Kosovo och Serbien har kämpat med att få till stånd framsteg i de stapplande EU-ledda samtalen som går ut på försök att normalisera relationerna mellan de båda grannländerna.

En normalisering är en förutsättning för ett framtida EU-medlemskap för de båda länderna.

Normaliseringsförsöken stötte på ett allvarligt bakslag i november då Kosovo införde tariffer på serbiska varor - ett svar på Belgrads försök att underminera Kosovos position på den internationella scenen.

Serbien har blockerat Kosovo från en rad internationella organisationer och har försökt lobba för att olika länder ska häva sitt erkännande av Kosovos självständighet.

I går beskrev Serbiens president Aleksandar Vucic Kosovo som sin "värsta mardröm".

- Jag går till sängs med det, jag vaknar upp med det, och jag sover inte så mycket, sade Vucic.

Analytiker bedömer att arméplanerna delvis är ett sätt för den kosovanska regeringen att få kompensation för en rad bakslag under de senaste månaderna.

I november "kuvades" Kosovo då den globala polisorganisationen Interpol avslog landets medlemsansökan.

Kravet på visum inom EU är också frustrerande för Kosovo eftersom andra Balkanstater inte behöver visum.

"Serbien vill ha fred"

Serbiens premiärminister Ana Brnabic säger att Serbien vill stanna kvar på "den fredliga och framgångsrika vägen" också efter Kosovos omröstning om en egen armé.

- Men för mig är det här en svår dag. Det är inte en dag som bidrar till samarbete i regionen, sade hon i dag.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln