Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Snart får Romeo jullov efter första terminen i Vikinga skola – "Välkomnandet vi har fått i Vikinga har varit otroligt hjärtligt"

Från 2018
Uppdaterad 17.12.2018 19:16.
Romeo och hans mamma Nadia Boussir.
Bild: Privat

I dagarna avslutar Romeo sin första termin i Vikinga skola i Vasa. Länge var det oklart var han skulle börja skolan eftersom Vasa Övningsskola inte ville ta emot honom.

När Romeo i höstas började i Vikinga skola i Vasa hade hans föräldrar, Vasa stad och Vasa Övningsskola diskuterat under våren och sommaren.

Diskussionen gällde om Romeo, som behöver personlig assistent och har individuell läroplan, skulle få börja första klass i Övis eller inte.

- Det var verkligen en otrolig tid. Många gånger ville vi ge upp. Vi kände oss så ojämlikt behandlade, säger Romeos mamma Nadia Boussir.

Övis kunde inte ta emot Romeo

Romeo hade gått förskolan i Övis, men när det var dags för skolan sa Övis att de inte kunde ta emot honom.

En av orsakerna som Övis uppgav var att de tyckte att Romeo skulle gå ett år till i förskolan. En annan orsak var att övningsskolor inte får extra pengar för elever med specialbehov.

Dagarna innan skolstart fick Romeos föräldrar ett nytt alternativ, nämligen Vikinga skola. Där avslutar Romeo nu sin första termin.

Vi har ju alltid veta att det finns andra bra skolor också i Vasa

Romeos mamma, Nadia Boussir, berättar att hösten i Vikinga har gått bra för Romeo.

- Vi har inget dåligt att säga om Vikinga. Vi har blivit väldigt väl mottagna, kommunikationen med skolan har fungerat bra och personalen har varit tillmötesgående på alla sätt och vis.

Romeo själv tycker också om sin skola.

- Han gillar den och känner att han är välkommen där.

Vikinga skola
Bildtext Romeo började i Vikinga skola i höst.
Bild: YLE/ Sandra Snellman

Syskonen går i Övis

När Romeo lämnade förskolan i Övis lämnade han också sina kompisar där.

- Nu är han en i klassen. Han har svårt att hitta bra, nya vänner. Vi försöker hålla kontakt med hans gamla kompisar också, så mycket vi hinner i vardagsstressen.

En av orsakerna till att Romeos föräldrar ville att han skulle gå kvar i Övis var att hans syskon går där. Hans mamma tycker fortfarande att det är tråkigt att bröderna inte går i samma skola.

- Det är synd att de inte får se varandra i skolan. Hans storebröder skulle naturligtvis ha tagit hand om honom på rasterna och tagit med honom i gänget. Det är en stor sorg.

Det är synd att de inte får se varandra i skolan. Hans storebröder skulle naturligtvis ha tagit hand om honom på rasterna och tagit med honom i gänget. Det är en stor sorg

Nadia Boussir berättar att familjen den här hösten har fått lära känna en ny skola.

- Vi har ju alltid veta att det finns andra bra skolor också i Vasa. Och välkomnandet vi har fått i Vikinga har varit otroligt hjärtligt och det har känts skönt.

Boussir anser att Romeo har fått det stöd han behöver i Vikinga skola.

- Jag har förstått att de har ett ganska smidigt system med att dörren alltid är öppen till specialläraren och det är inget märkvärdigt med att barn går hos specialläraren. De har ett fungerande system där de lär ut på ett unikt sätt för varje elev.

Nu finns ett avtal mellan Övis och staden

För några veckor sedan skrev Vasa stad ett avtal med Åbo Akademi och Vasa Övningsskola som förtydligar övningsskolans elevantagningsprocess. Enligt avtalet ska övningsskolan i princip erbjuda undervisning på samma grunder som de andra skolorna i Vasa.

- Det är ju jättebra att de nu har kommit fram till en lösning. Absolut ska det finnas ett avtal mellan staden och Övningsskolan.

Enligt skoldirektör Marianne West skulle debaclet om var Romeo skulle börja skolan ha kunnat undvikas om avtalet hade funnits tidigare.

En av orsakerna till att familjen fortsatte kampen i somras var för att man önskade att inget annat barn eller familj skulle drabbas av samma öde.

Enligt avtalet mellan staden och Övis ska det bland annat göras utredningar över vilka specialbehov en del barn har. Någon sådan gjordes inte i Romeos fall.

Efter julen fortsätter Romeo i Vikinga skola och där ska han gå resten av lågstadietiden.

- Från en sådan här härlig skola vill vi inte flytta. Nu är han rotad där och jag hoppas att han kan fortsätta där.