Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

PET-CT-maskinen anländer snart till Vasa

Från 2018
En PET-CT-röntgenapparat.
Bildtext PET-CT-apparaten kostar omkring tre miljoner euro. Genom donationer och insamlingar har Vasa sjuvårdsdistrikt fått in 600 000 euro för anskaffandet.
Bild: Mostphotos

I slutet av december anländer en PET-CT-röntgenapparat till Vasa centralsjukhus. Maskinen är efterlängtad och kommer att ge ett lyft, inte minst för patienterna, säger överskötare Birgitta Ivars.

Efter knappt ett år av insamlingar och välgörenhetstillställningar kommer PET-CT-maskinen att installeras på Vasa centralsjukhus den 27 december.

- Det är absolut helt fantastiskt, inte bara för oss utan kanske främst för patienterna som inte längre behöver köra så långt, säger Birgitta Ivars på Vasa centralsjukhus diagnostikcenter.

I dagsläget finns de närmaste PET-maskinerna i Åbo och Tammerfors, sett från Vasa centralsjukhus.

Röntgenapparaten kostar omkring tre miljoner euro. För att apparaten ska skaffas har Vasa sjukvårdsdistrikt fått in donationer på 600 000 euro.

Börjar med en dag i veckan

Ett team bestående av fyra röntgenskötare och fyra labbsjukskötare ska kunna hantera maskinen.

Nu i höst har sjukskötarna bekantat sig med den PET-maskin som finns på sjukhuset i Jyväskylä. Den är av samma modell som den som installeras på Vasa centralsjukhus.

Den 27 december installeras apparaten på Vasa centralsjukhus, men det går till slutet av januari eller början av februari före den tas i bruk.

Detta eftersom maskinen först ska installeras och testköras. Sedan ska personalen lära sig använda maskinen.

- Vi ska börja i en liten skala, kanske en dag i veckan för att få igång verksamheten. Men vi måste också se hur stort patientunderlaget är, säger Birgitta Ivars.

Avdelningsskötare Birgitta Ivars
Bildtext Birgitta Ivars.
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Inte bara cancerpatienter har nytta av maskinen

Enligt siffror som Österbottens cancerförening lagt fram skulle 200 österbottniska cancerpatienter varje år behöva en PET-CT-undersökning. Inte ens hälften av dem orkar med resan till Åbo eller Tammerfors.

Med PET-CT-röntgenapparaten ska patienter med neurologiska besvär, patienter som lider av inflammationer, vissa hjärtsjukdomar eller varierande cancersjukdomar kunna undersökas.

PET-CT-röntgenapparaten kommer att finnas i U-husets källare i ett stort rum med väggar av bly.

Diskussion om artikeln