Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Här växer den perfekta julgranen - julhandeln 2035 kan innehålla muterade granar från Karleby

Från 2018
Muterad Sockertoppsgran i Karleby.
Bild: YLE/Päivi Seeskorpi

Den muterade granen i Karleby har fått avkomlingar. Uppemot 40 stycken små granar växer som bäst upp i växthus i Punkaharju under Naturresursinstitutet Lukes omsorg.

På Luke räknar specialforskare Teijo Nikkanen med att vi inom 15 år kan se granarna i handeln - som julgranar eller dekorationsgranar.

Det var i april som forskare från Naturresursinstitutet kom till polisstationen i Karleby för att klippa små bitar av den gran som står på gården. Närmare 100 skott togs av granen.

Kan bli dyra granar

Tack vare en mutation är granen ovanligt tät och den har en perfekt julgransform - åtminstone som granarna ser ut i Hollywoodfilmer.

- Det här är så uppenbart att det är ett dekorativt träd. Det finns ett visst kommerssiellt intresse och vi samarbetar med plantskolor kring det här, säger specialforskare Teijo Nikkanen på Luke.

I Karleby är man inte lika säker på att granarna kommer ut på marknaden.

- Det blir ganska dyrt att odla de här granarna. Att ta skott, ympa in dem och sådant blir riktigt jobbigt och man måste veta hur det ska göras, säger skogsbruksingenjör Ahti Räinä på Karleby stad.

Muterad granplanta.
Bild: Nikkanen Teijo (LUKE)

Karleby får 20 plantor

Plantorna kommer att finnas på flera olika ställen så småningom. En del kommer att planteras ut i Lukes parker i Punkaharju och Lope (Salo). Där finns redan en stor samling avvikande träd, förutom gran också tallar, alar och björkar.

Räinä räknar med att Karleby får omkring 20 plantor inom ett par, tre år.

- Tanken är att plantera dem i olika parker. På Sundstranden eller andra ställen där det inte ska byggas något utan granarna får stå i fred så länge de lever, säger Räinä.

En del av granarna kommer att finnas kvar hos Luke som producenter av fler skott om efterfrågan blir stor.

- Vi kan ta grenar av dem och få ännu fler granar om det visar sig att de växer upp till riktigt vackra dekorationsgranar, säger specialforskare Teijo Nikkanen på Luke.

Förbjudet att ta egna skott

När granarna väl sätts i jorden i Karleby ska de lämnas i fred, betonar Räinä.

- Vill någon ta ett skott måste det finnas tillstånd och det kommer vi inte att ge. Det går inte bara att vandra dit och klippa en bit.

Att granarna på egen hand skulle börja föröka sig är inte troligt. Muterade träd lyckas sällan föröka sig.

- Frön och kottar kommer inte att lyckas växa eller så blir det vanliga granar. Mutantgenen brukar normalt inte vara dominant. Den blev dominant i just den här granen i Karleby, men varför vet man inte, säger Räinä.

Granen intill polishuset är unik enligt Räihä.

- Muterade granar finns på andra orter också, de är inte så sällsynta som man kunde tro. Men formen på den här är exceptionell.

En miljon granar odlas

Någon utstyrsel som julbelysning behöver den muterade granen inte heller, enligt Räihä.

- Jag tycker den är som vackrast när den bara står där, med lite snötäcke då och då.

Hur plantorna som nu gror slutligen kommer att se ut vet man ändå inte på länge.

- Kanske om 10-15 år vet vi hur de egentligen kommer att se ut.

Årligen fälls omkring 1,5 miljoner julgranar i Finland. Ungefär en miljon av dem kommer från odlingar där de klipps för att få den rätta formen.

Diskussion om artikeln