Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Klimatmötet i Polen går på övertid - Brasilien sätter käppar i hjulen på slutmetrarna

Från 2018
Uppdaterad 15.12.2018 15:07.
Klimatkonferensen i Katowice
Bildtext Svåra förhandlingar har förts under klimatmötet i Katowice
Bild: EPA

Klimatmötet i Katowice har som väntat fortsatt på övertid. De närmare 200 länderna på mötet lyckades inte komma överens om en regelbok för Parisavtalet under fredagen. Parterna har varit oense om flera stora frågor, och nu har Brasilien satt sig på bakhasorna i en av de viktigaste frågorna.

Förhandlarna på mötet fick några timmar på sig att vila under natten mot lördagen, men mötet fortsatte redan klockan fem på lördag morgon.

Ordförandelandet Polen kom under fredagen med ett utkast till en regelbok för Parisavtalet och det är det utkastet som parterna nu diskuterar.

Regelboken ska vägleda länderna i hur de ska fortsätta sitt arbete mot klimatförändringen, och hitta gemensamma metoder.

Det handlar bland annat om hur utsläpp ska mätas och redovisas.

Syftet är att de olika ländernas arbete ska kunna jämföras.

Klimatåtgärder i annat land en het potatis

En fråga som under det senaste dygnet har visat sig vara en ytterst het potatis på mötet är hur man ska ta i beaktande klimatåtgärder som ett land utför i ett annat land.

Om ett land till exempel återplanterar skog i ett annat land för att minska sin klimatpåverkan så finns det en risk för att båda länderna kräver att de minskade utsläppsnivåerna ska räknas dem båda till godo.

Brasilien har satt sig på bakhasorna och motsatt sig klara regler för det här.

Medan alla andra länder vill ha ett tydligt regelverk för hur man ska gå till väga.

Enligt möteskällor hotar grälet ändå inte nödvändigtvis en överenskommelse på klimatmötet.

Polen sägs ha planerat ett slutdokument där den här frågan inte är med.

Ett beslut om saken skulle i stället fattas på nästa års klimatmöte.

Finansieringen svår

Tidigare under mötet har finansieringen varit en av de största stötestenarna.

Klimatmötet i Polen
Bildtext För journalister och observatörer på klimatmötet har det bara gällt att vänta medan deltagarländerna har förhandlat
Bild: EPA

U-länderna fick på klimatmötet i Paris löfte om att de ska få ekonomisk hjälp av i-länderna för att kunna anpassa sig till klimatförändringen.

De fattiga länderna har nu också krävt att de ska få understöd för skador som klimatförändringen redan nu har orsakat - skador orsakade till exempel av värmeböljor, stormar och översvämningar.

I-länderna har inte varit så tillmötesgående i den frågan och u-länderna anklagar nu dem för att försöka smita undan de löften om finansiering som de gav i Paris för tre år sedan.

Det är ännu oklart om man har lyckats nå enighet i den här frågan.

USA anklagas för att försöka urvattna regelboken

Trots att USA har meddelat att landet drar sig ur Parisavtalet så har USA varit relativt aktivt på klimatmötet i Katowice.

Washington vill att länder bidrar till kampen mot klimatförändringen baserat på deras nuvarande utsläppsnivåer, och inte på hur mycket de har släppt ut under historien.

Kolkraftverk nära Bergheim i Tyskland i mars 2012
Bildtext USA har genom historien varit en av de största nedsmutsarna
Bild: EPA/OLIVER BERG

Eftersom USA genom historien har varit en av de största nedsmutsarna så skulle det betyda att landet inte skulle ha ett lika stort ansvar att hjälpa u-länderna ekonomiskt.

Enligt flera observatörer på mötet försöker USA urvattna regelboken för Parisavtalet, trots att landet tänker lämna avtalet.

Liten ljusning?

Under lördag förmiddag kom det försiktigt positiva signaler i Katowice.

Det är möjligt att mötet är på väg mot en lösning.

- Jag tror vi har en plattform. Det är en kompromiss, säger Gebru Jember Endalew, ordförande för gruppen för de minst utvecklade länderna, till nyhetsbyrån AFP.

Om signalerna stämmer återstår ändå ännu att se.

Chile står värd för klimatmötet 2019

Chile meddelade på fredagen att landet kommer att stå värd för klimatmötet nästa år.

Ursprungligen var det meningen att mötet skulle hållas i Brasilien, men landet drog sig ur med motiveringen att det blir för dyrt.

Jair Bolsonaro
Bildtext Brasiliens nye klimatskeptiske president Jair Bolsonaro
Bild: EPA-EFE/RICARDO MORAES / POOL

Brasilien fick nyligen en ny klimatskeptisk president och regering.

Presidenten Jair Bolsonaro är en uttalad klimatskeptiker och vill hugga ner regnskogen till förmån för bland annat palmoljetillverkning.

Diskussion om artikeln