Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kolumn: För första gången är Eva Wahlström inte hungrig – det kan vara en fördel mot Katie Taylor

Från 2018
Eva Wahlström sträcker händerna i luften
Bildtext Eva Wahlström kan vara innehavare av tre mästabälten i morgon.
Bild: All Over Press

Ungefär klockan 01.00 finländsk tid stiger Eva Wahlström upp i ringen mot en av världens bästa damboxare, Irlands Katie Taylor. För att hon ska kunna utmana Taylor krävs det att hon har sin bästa dag.

Wahlström har under sin proffskarriär vunnit 22 matcher (22-0-1, 3 KO). Vi skall komma ihåg att Eva har boxats i superfjädervikt, det vill säga fått väga högst 59 kilogram.

Nu möter hon lättviktaren Taylor och får väga upp till 61,2 kilogram.

Taylors hunger kan vara Evas stora chans

Brayboxaren Taylor som är omåttligt populär på Irland har under de senaste dagarna hela tiden tvingats hålla koll på vad och hur hon äter.

Inför galan i Madison Square Garden är boxarna dessutom tvungna att gå igenom två invägningar. En under dagen före matchen och en under matchdagen.

Eva Wahlström och Niklas Räsänen på Finlands idrottsgala 2018.
Bildtext Wahlström njuter av atmosfären i New York.
Bild: Yle / Tomi Hänninen

Det passar i allra högsta grad Wahlström som leende konstaterade att hon aldrig tidigare har kunnat äta som hon gjort inför den här matchen.

Till saken hör att kroppen mår bättre av att hela tiden få näring. Krafterna är på högsta nivå och en av de största fördelarna är att hjärnan inte torkar.

Alltså när boxare försöker tappa vikt så är det mycket i form av vätska. När vätskan lämnar hjärnvävnaderna har det konstaterats att stryktåligheten också sjunker.

Att inte behöva tappa vikt gör boxningen mindre riskabel och med tanke på att reglerna i USA tillåter hårdare handskar (åtta uns), så det kan ha en stor betydelse.

Båda är mycket erfarna

Wahlström är 38 år medan Taylor hunnit fylla 32. I amatörringen var Taylor bättre varje gång men nu handlar det om tio ronder.

Evas erfarenhet säger henne att segerchanserna förbättras ju längre matchen lider. Taylor har ändå fördelen av att ha boxats tre gånger tidigare i år. Eva boxades senast på våren.

För att Eva skall ro hem segern mot Taylor och samtidigt Taylors världsmästarbälten i IBF- och WBA-förbundens böcker krävs att hon har sin absolut bästa dag.

Tyvärr kommer rapporter om att Wahlström lider av halsont från matchorten New York. Själv tonar Eva ner uppståndelsen och intygar att hon är ”fit for fight”.

Cindy Serrano mot Katie Taylor
Bildtext Taylor försvarar titeln mot Cindy Serrano.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Det behövs i allra högsta grad då hon möter en boxare som är lika snabb (om inte snabbare) än hon själv. En boxare som slår hårdare och är större än hon själv.

Taylor kommer till Madison Square Garden med elva proffssegrar i bagaget, av vilka fem har kommit på knock out. Bara att hoppas att Taylor är för hungrig och att WBA:s världsmästare i superfjädervikt Eva Wahlström är för smart!

Och till slut skall vi ju komma ihåg att lilla Finland höll stora Ryssland stången i vinterkriget!

Diskussion om artikeln