Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

25 gripna för grovt rattfylleri då polisen kontrollerade trafiken under julfestsäsongen

Från 2018
En polis håller en alkometer.
Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Julfestsäsongen betyder ofta en hel del rattfylleri. Polisens statistik visar att det under veckoslut förekommer flest fall i månadsskiftet november-december.

I år ställde polisen upp trafikkontroller i hela landet och kontrollerade kring 30 000 bilister.

Runtom i landet haffade polisen sammanlagt 78 personer, av dem 25 för grovt rattfylleri. Det här är dock mindre än för en månad sedan, uppger Polisstyrelsen.

- Det är positivt att det är klart färre nu än i november. Vi hade två veckoslut med intensiv övervakning och med samma antal kontrollerade haffades färre nu. Det är ett gott tecken, men det är svårt att säga om det är informationsgången som fungerat eller om färre faktiskt har kört berusade, säger Heikki Kallio vid Polisstyrelsen.

Det här är första gången som polisen prövar förlängda kontroller.

- Vi har i allmänhet riktat in oss på kvällar och nätter, och nu var det första gången vi ordnade ett maraton alltså 24 timmar. Statistiken från de här hela dygnen analyserar vi noga för att titta närmare på när det gripits flest och när vi gjort flest kontroller, säger Kallio.

I Helsingfors löpte kontrollerna lugnt, både polisen och bilisterna själva anser att kontrollerna är viktiga.

- De här är verkligen viktiga, och när vi får publicitet har det också en förebyggande effekt. Bilisterna är i allmänhet tacksamma för att vi ordnar kontrollerna, säger överkonstapel Juha Karppila vid Helsingforspolisen.

Artikeln baserar sig på Poliisi iski tehovalvonnassaan autoilevan pikkujoulukansan kimppuun: Haaviin jäi 25 kuljettajaa törkeästä rattijuoppoudesta skriven av Sara Salmi.

Diskussion om artikeln