Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nu kom första pallplaceringen! Pärmäkoski trea då Johaugs segertåg rullade vidare

Från 2018
Uppdaterad 16.12.2018 12:26.
Programmet är inte längre tillgängligt

Det dröjde några tävlingar men nu fick Krista Pärmäkoski kliva upp på prispallen för första gången den här säsongen. Pärmäkoski gick i mål som trea på fristilsmilen i Davos efter Therese Johaug och Ingvild Flugstad Östberg.

Krista Pärmäkoski har varit jämnheten själv under säsongsupptakten utan att få till den riktiga fullträffen. Formen har hela tiden varit bra och i dagens 10 kilometer i fristil på hög höjd i ett vintervackert Davos fick hon allt att klaffa.

Mot Therese Johaug och Ingvild Flugstad Östberg fanns det inget att göra i dag, men en stabil åkning och ett väldisponerat lopp förde in finländskan på tredje plats.

– Det var tungt i början och jag visste inte hur jag skulle orka men då vi svängde ner mot stadion så började det rulla på. Jag kämpade bra hela vägen in i mål.

– Sprinten kändes kanske lite av i benen. Det blir skönt att komma hem och få vila lite nu innan det är dags för touren, säger Pärmäkoski till Yle.

Pärmäkoski låg trea vid samtliga mellantider och i mål var hon 19,2 sekunder efter Johaug och bara sju efter Flugstad Östberg. Under loppets två sista kilometer plockade Pärmäkoski in nästan tio sekunder på Johaug.

– Det är inte omöjligt att besegra Johaug och avståndet upp till henne är inte så stort längre, säger Pärmäkoski.

Johaug tolv sekunder snabbare än Flugstad Östberg

Therese Johaug har vunnit samtliga distanslopp den här säsongen och tog nu sin femte raka seger. Hon kopplade greppet om tävlingen direkt från start och fortsatte sedan att ösa på i spåret.

Flugstad Östberg gjorde så gott hon kunde för att försöka matcha Johaugs fart men räckte inte till den här gången. Johaugs segermarginal ner till sin landsmaninna blev 12,1 sekunder.

– Det var riktigt roligt att tävla här. Banan var tuff och jag är väldigt glad över den här segern. Jag är också glad över att Ingvild är tvåa i dag och hon var inte så långt bakom mig, säger Johaug i sin segerintervju.

Therese Johaug vann på hemmaplan.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Som lag gjorde de blåvita damerna en bra insats i Davos. Riitta-Liisa Roponen gjorde väl ifrån sig igen i ett fristilslopp då hon var 15:e dam i mål.

Susanna Saapunki knep världscuppoäng med sin 21:a plats medan Eveliina Piippo blev knappt utanför de 30 bästa. Unga Piippo kroknade på det andra varvet och gick i mål på 32:a plats.

Resultat:

1. Therese Johaug NOR 26.06,9
2. Ingvild Flugstad Östberg NOR +12,1
3. Krista Pärmäkoski FIN +19,2
4. Ebba Andersseon SWE +38,2
5. Jessica Diggins USA +1.01,1
6. Rosie Brennan USA +1.04,9
7. Teresa Stadlober AUT +1.09,3
8. Anastasia Sedova RUS +1.11,4
---------------------
15. Riitta-Liisa Roponen FIN +1.40,2
21. Susanna Saapunki FIN +1.46,5
32. Eveliina Piippo FIN +2.02,1
47. Katri Lylynperä FIN +2.44,6

Diskussion om artikeln