Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jättematchen på tv i dag: Nattsvart period för Finland och gigantisk uppförsbacke

Från 2018
Uppdaterad 16.12.2018 17:39.
Programmet är inte längre tillgängligt
EHT-turneringen i ishockey, RUS - FIN (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Ryssland mot Finland inför nästan 70 000 åskådare i S:t Petersburg, och de yttre förutsättningarna talar för ett av hockeyns bättre utomhusjippon. Ett gäng orutinerade lejon får en oförglömlig eftermiddag, speciellt om de orkar hänga med ett namnstarkt ryskt lag.

Här tre poänger inför matchen som startar klockan 16 och direktsänds i TV2 och på Arenan. Det blir garanterat ett EHT-möte utöver det vanliga.

1. Glöm bilden av kaotiska vindpinade utematcher

Jippomatcher som spelas utomhus på stora arenor har blivit vardagsmat i hockeyvärlden. Idrottsligt sett brukar de alltför ofta vara slumpartade och utdragna tillställningar med undermålig spelkvalitet. Här finns realistiska förhoppningar om något bättre.

Utomhusmatcherna i Nordamerika har oftast spelats på klassiska men omoderna arenor för amerikansk fotboll eller baseball, ofta i bitande kyla eller i ymnigt snöfall som de vidöppna anläggningarna inte kunnat lindra. I Finland har det spelats på Olympiastadion eller på planer med provisoriskt uppbyggda läktare.

Nu är spelplatsen en av världens mest moderna fotbollsarenor, en tilltalande sluten gryta där rinken finns längst ner i kastrullen. Det utlovas 5-6 minusgrader och uppehåll. Förutsättningarna för bra hockey torde finnas.

2. Räkna med ett väldigt laddat Ryssland

Att Ryssland satsar på sin hemmaturnering och utomhusmatchen är klart, inte mindre än 13 av årets olympiska mästare fanns med i landslagstruppen som samlades i veckan.

Och efter två svaga perioder i öppningsmatchen mot Sverige i torsdags har det ryska laget tänt till rejält. På de fyra senaste perioderna är målskillnaden 9–2 när Ryssland har slagit Tre Kronor och Tjeckien. Och det är de stora europeiska namnen som visat vägen: Nikita Gusev, Mikhail Grigorenko, Kirill Kaprizov och Nikita Nesterov har varit strålande.

Kirill Kaprizov
Bildtext Kirill Kaprizov.
Bild: All Over Press

Intresset för utomhusmatchen är stort, de ryska sportsajterna bjuder i dag på täta liveuppdateringar också fram till nedsläpp. Dessutom är landslaget lämpligt uppretat, eftersnacket till 7–2-segern över Tjeckien i går handlade om tjeckisk osportslighet, med vårdslöst spel och fula tacklingar. Dagens motståndare blir något för Lejonen att bita i.

3. För omeriterade Lejon: njut av en tacksam sits

Att just Finland blev laget som fick spela den ryska ishockeyns stora utomhusmatch är en fjäder i hatten i sig, men manuskriptet för eftermiddagen är ändå skrivet på förhand: Ryssland ska ta en bekväm seger i stormötet. Vilket ger ett drömläge för ett orutinerat finländskt lag.

Åtta landslagsdebutanter och väldigt få spelare med storturneringsmedaljer finns med i veckans finländska trupp, som i stället består av många lirare som i höst spelat livets bästa ishockey. Fyra poäng på två matcher hittills i veckan är också ett godkänt saldo för ett Lejonlag som svajat till, men som helhet bjudit på goda insatser.

Finlands herrar firar 1–0-målet mot Tjeckien.
Bild: Miikka Jääskeläinen

Nu väntar vad som för många av spelarna faktiskt är den största matchen hittills i karriären. För namn som Anrei Hakulinen, Teemu Turunen, Mika Partanen och Otto Leskinen blir det en perfekt höjdpunkt på hösten, och en välkommen chans att verkligen visa vad man kan. Nu gäller bara att ta vara på den.

Finlands uppställning:

Anfallskedjor:
13 Julius Junttila – 76 Jere Sallinen – 81 Jukka Peltola
25 Toni Rajala – 15 Antti Kalapudas – 71 Juuso Puustinen
47 Mika Partanen – 12 Eetu Luostarinen – 80 Teemu Turunen
20 Niko Ojamäki – 24 Jani Lajunen – 39 Anrei Hakulinen

Backpar:
52 Otto Leskinen – 58 Jani Hakanpää
6 Niklas Friman – 21 Jesse Virtanen
61 Casimir Jürgens – 38 Juuso Hietanen
2 Jyrki Jokipakka – 50 Juuso Vainio
40 Petteri Lindbohm

Målvakt:
31 Joni Ortio (32 Rasmus Tirronen)

Vilar i dag gör Oula Palve, Arttu Ruotsalainen, Henri Ikonen och Santeri Lukka.

Matchen på fotbollsstadion i S:t Petersburg kommenteras på svenska av Christoffer Herberts. Sändningen startar i TV2 och på Arenan klockan 15.40.

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln