Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Simon Skrabb vill inte starta några rykten, men blickar redan vidare i karriären: "Tiden börjar ju vara inne"

Från 2018
Edward Chilufya och Simon Skrabb i kamp om bollen.
Bildtext Edward Chilufya och Simon Skrabb i kamp om bollen.
Bild: Stella Pictures/All Over Press

Simon Skrabb sade redan när han flyttade från Jakobstad och FF Jaro till allsvenskan att Sverige bara är ett mellansteg på vägen. Hans dröm och mål är alltjämt spel i de större ligorna i Europa. Nu handlar det om att vara hel och spela så bra som möjligt så kan en massa grejer hända under året, säger Skrabb till Yle Sporten.

2017, spricka i foten.

2018, stressfraktur och operation.

Tillvaron i IFK Norrköping har inte direkt varit problemfri för den snart 24-årige Simon Skrabb.

När Yle Sporten ber honom minnas tillbaka på sin senaste problemfria säsong kommer svaret blixtsnabbt,

– I Gefle. Då gjorde jag dessutom en bra säsong, även om det gick tyngre för laget. Då hade jag en poängmässigt lika stark säsong som i år och satt inte på bänken en enda gång från januari till november. Då tog jag väldigt stora kliv som fotbollsspelare, minns Skrabb.

Simon Skrabb skadade sig i hemmamatchen mot AIK.
Bildtext Senast problemfria säsongen i Gefle.
Bild: All Over Press

Säsongen var då 2016, och på 28 matcher gjorde den finske landslagmannen sju mål, exakt samma saldo som årets 29 matcher renderade.

– Efter uppehållet har jag gjort en väldigt stark säsong, det gjorde vi också som lag, vilket vi också får vara stolta över. Ändå gör det ont att inte vinna det där guldet i sista omgången, men vi har gjort det väldigt bra, säger Skrabb om sitt 2018.

Skrabb utvecklades massor som spelare under flytåret 2016, men de två senaste åren har varit annorlunda.

– Nu har det bara handlat om att komma i toppform och när man väl är där har säsongen tagit slut och man har tvingats börja om. Nu gäller det att vara extra noggrann med fötter och leder och göra allt som krävs för att få vara hel. Det är det viktigaste.

Förutom att ha vikt sig en plats i A-landslaget har han också mognat. Utvecklingen har framförallt kommit på det mentala planet.

– Du lär dig massor om att ta motgångar och hur du skall ta dig tillbaka när du ser andra springa ut på en fullsatt arena samtidigt som du själv bänkar dig på motionscykeln i gymmet. Det testar en, men jag tycker jag har skött rehabiliteringen bra bägge gångerna och kommit tillbaka i bra slag och varit nyttig för laget ändå under höstarna.

Luka Modric och Simon Skrabb i kamp om bollen.
Bildtext Simon Skrabb och Luka Modric i VM-kvalet.

– Jag har absolut blivit en bättre fotbollsspelare sen jag for till Norrköping. Ifjol hade jag en lång skada men fick ändå starta borta mot Kroatien i landslaget, det är liksom ett kvitto på att jag gjort något väldigt bra.

Efter de två problematiska åren återstår ännu två år till på Simon Skrabbs kontrakt med klubben.

Framtiden ligger ändå annorstädes.

Rutinerad

Simon Skrabb är så pass rutinerad att han väger varje ord noga när hans framtid kommer på tal. Men då är han också en spelare som redan i de tidiga tonåren avlade besök till Liverpool.

Ett löfte som det snackats och snackas om.

– Nu skall vi inte starta några rykten här, men det är fortfarande som jag sade när jag åkte till Sverige: Det här ett mellansteg det handlar om och jag ser mig själv ute i någon av de större ligorna. Tiden börjar ju vara inne, nu handlar det om att vara hel och spela så bra som möjligt så kan en massa grejer hända under året, säger Skrabb om sin situation.

Simon Skrabb firar ett mål i Allsvenskan.
Bildtext Simon Skrabb nöjd i IFK.
Bild: imago/Kamerapress/ All Over Press

Att vara just i IFK Norrköping passar dessutom Skrabbs ambitioner mer än väl. En miljö där individuell ambition och lagspel fungerar utan att utesluta varandra.

– Vi har den filosofin i Norrköping att vi har mycket ungt som slussas ut. En mängd unga talanger har kommit till oss, utvecklats och åkt vidare ut i Europa. Filosofin är ändå den att du aldrig glänser som individ om inte laget presterar. För att laget skall prestera måste du sätta laget först, så har det varit de gångerna vi presterat fina resultat, säger Skrabb.

"Man skulle kanske helst ha fortsatt med Nations League"

Parallellt med framgången i klubblaget har Skrabb också tagit steget in i ett finländskt A-landslag som seglar i rejäl medvind.

Nations League-gruppspelet slutade i en seger och i EM-kvalet väntar Italien, Bosnien, Grekland, Armenien och Liechtenstein i en grupp där två lag tar sig direkt till EM.

– Man skulle kanske helst ha fortsatt med Nations League-boomen direkt och tagit slutspelet omedelbart efter gruppen, men det är som det är. Nu har vi ett EM-kval att ta itu med och jag tror vi bara har ett enda förberedande läger innan det hela drar igång.

Under Markku Kanervas ledarskap har spelstilen varit enkel och direkt. För Simon Skrabb är det inte kanske direkt den fotboll han är van med.

– Det är ju inte riktigt kanske den Eremenko-stil man är uppväxt med, totalfotboll och så, men det fungerar väldigt bra och vi har gjort det väldigt bra. En spelare som Robin Lod, som har glänst väldigt mycket, liknar mig väldigt mycket till spelstilen, men det är väldigt tufft att konkurrera ut honom, han är en fantastisk fotbollsspelare.

– Men jag är väldigt mångsidig också, jag kan spela uppe, till vänster eller till höger, säger Skrabb om sitt läge i landslagets hackordning.

Landslaget samlas nästa gång i januari och klubblagsvardagen tar också småningom vid, men innan det hinner Skrabb med att semestra i hemstaden Jakobstad och har också laddat batterierna på varmare breddgrader.

"Han kommer att lösa det galant"

Avslutningen på säsongen i Sverige var speciell på många sätt, men att ta avsked av en finsk landslagsveteran var något som gjorde intryck på Skrabb.

– Det var en kväll där varken "Daija" själv eller någon annan på plats förstod att det verkligen hände. Daijas tåspets är högre uppe än vad den varit sen 2010 som lägger en perfekt skarv i bortre stolpen.

– Vi satt många av oss länge kvar i omklädningsrummet efter matchen och funderade hur det ens är möjligt, att han kan få ett sådant avsked från svensk fotboll, vilket han absolut är värd. Han har haft en fantastisk karriär, säger Skrabb om den hemvändande ålänningen Daniel Sjölund.

Skrabb fick vara med om de sista två säsongerna av Sjölunds utlandsresa, som bjöd på både framgång och motgång.

Daniel Sjölund har spelat fotboll i 20 år på högsta nivå.
Bildtext Daniel Sjölund gjorde intryck på Simon Skrabb.
Bild: 2016 Anders Ylander

– Han är väldigt stor, jag skulle säga att han är en av de största som har spelat under de senaste 15 åren i allsvenskan. Tre SM-guld har inte många på sin meritlista, en klubblegend även om han bara var fyra säsonger i Norrköping. Även om han inte spelade så mycket under det sista året hade han en väldigt stor plats i omklädningsrummet, förklarar Skrabb.

Jakobstadssonen spelade själv i den finska ligan för FF Jaro innan avfärden västerut och tro inte att Sjölund kommer att ha några som helst problem med att anpassa sig till livet och fotbollen med IFK Mariehamn.

– Jag har sett få lirare med ett sådant spelsinne som Daija, han kommer att lösa det galant.

Diskussion om artikeln