Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flyktingar på tyska arbetsmarknaden: ”Integrationen har gått över förväntan”

Från 2018
Ingo Kramer i kostym och Angela Merker i röd dräkt ser på varandra leende.
Bildtext Tysklands förbundskansler Angela Merkel och arbetsgivarchefen Ingo Kramer
Bild: EPA-EFE

De flyktingar som har kommit till Tyskland under de senaste åren har integrerats bättre än väntat på den tyska arbetsmarknaden. Det anser man på paraplyorganisationen för de tyska arbetsgivarorganisationerna. Från arbetsgivarhåll betonar man att behovet av arbetskraft fortfarande är stort.

”Vi klarar det”. Förbundskansler Angela Merkels uttalande om flyktingsituationen sommaren och hösten 2015 har under de senaste åren kritiserats gång på gång.

Nu får Merkel ändå uppbackning från inflytelserikt håll, nämligen från det tyska affärslivet.

Den tyska arbetsgivarpresidenten Ingo Kramer säger i en tidningsintervju att Merkels uttalande om att man kommer att klara av den utmaning flyktingarna utgör håller sträck.

I intervjun för tidningen Augsburger Allgemeine syftar chefen för de tyska arbetsgivarorganisationerna BDA på att de flyktingar som har kommit till Tyskland har integrerats på arbetsmarknaden betydligt bättre än förväntat.

Stor brist på arbetskraft

Kramer talar om ungefär 400 000 flyktingar som antingen har en arbets- eller studieplats och han säger sig själv vara överraskad över hur snabbt det egentligen har gått.

De flesta flyktingar har redan efter ett år de språkliga färdigheter som krävs för en yrkesutbildning, säger Kramer till tidningen.

Han påminner också om att en stor del av de tyska medelstora företagen fortfarande har en stor brist på arbetskraft och att man därför måste se till att det inte kommer till vad Kramer kallar för meningslösa utvisningar.

Alltså utvisningar av personer som redan har en utbildning och ett jobb.

Han vill därför se ett bättre samarbete myndigheter och företag emellan, så att de som jobbar också kan stanna.

Ny lag kritiseras

I Tyskland planeras som bäst en ny lag för arbetskraftsinvandring.

Den har ändå kritiserats på just den här punkten, nämligen att flyktingar som har ett jobb men inte har beviljats asyl, fortfarande inte i tillräckligt hög grad kan räkna med att få stanna i landet.

Den här osäkerheten drabbar samtidigt de tyska arbetsgivare som utbildar och sysselsätter de här personerna.

Arbetsgivarpresidenten säger vidare att Tyskland måste se nyktert på invandringen.

Man måste vara beredd att hämta in arbetskraft utifrån, annars hotas den tyska ekonomin av en stagnation som på 1990-talet, varnar Kramer.

Diskussion om artikeln