Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Katastrofperiod fällde Lejonen inför storpublik i S:t Petersburg: "Sällan sett Finland så utspelat, oavsett nivå på material eller turnering"

Från 2018
Uppdaterad 16.12.2018 19:21.
Ryssland körde över Finland i S:t Petersburg. - Spela upp på Arenan

En stark första period följdes upp av en nattsvart andra period, och med det var Finlands förhoppningar om en seger över Ryssland inför en jättepublik i S:t Petersburg grusade. Lejonen reste sig aldrig från tre tunga baklängesmålen i mittenperioden och fick se sig både nollade och besegrade.

5-0 slutresultatet talar sitt tydliga språk, även om det såg relativt ljust ut under den första av tre akter.

Finland fick chansen att spela powerplay direkt i matchinledningen utan utdelning och även Ryssland spelade powerplay utan önskat slutresultat.

Bara 58 sekunder innan den första periodpausen fick Joni Ortio ge sig då de ryska superstjärnorna klev fram. Med en snitt på en poäng per landskamp pricksköt Kiril Kaprisov in 1–0 till Ryssland.

– Det är tungt för Lejonen. Finland har gjort en bra första period, Jukka Jalonen är nog nöjd med vad han såg de första 19 minuterna, sade Christoffer Herberts i referatbåset.

Jukka Jalonen bakom den finska bänken.
Bildtext Jalonen nöjd efter 19 minuter, not so much efter 40 minuter.
Bild: /All Over Press

– Perioden var bra, så det grämer att vi såsade till det i slutet. Men vi kommer igen, sade Jere Sallinen i pausintervjun till Yle.

Mardrömsperioden

Ändå var det Ryssland som stod för matchens följande fullträff. Ett powerplay med bra, skarpt och exakt passningsspel på stor yta skapade ett drömläge för Vasilij Tokranov att kruta in 2–0 otagbart för Ortio i det finska målet.

Bara några minuter senare var Finland i numerärt underläge igen och pucken i det finska i målet igen.

Det luktade avgörand när Niko Ojamäki från utvisningsbåset kunde se den forne Tampa Bay och Montreal-backen Nikita Nesterov dundra in 3–0.

Ridån sjönk ner bara sekunder senare när Vladislav Gavrikov gjorde 4–0 på en delikatess till passning av Alexander Barabanov.

Ryssland firar ett mål mot Finland.
Bildtext Rysk superperiod mot Finland. Från 1-0 till 4-0.
Bild: /All Over Press

– Det är sällan ett finländskt landslag, oavsett nivå på materialet eller turneringen, har blivit så utspelat som Finland blev i den där perioden. 4–0 känns faktiskt i underkant, analyserade Christoffer Herberts efter genomklappningen.

"KHL-stjärnor mot ligakometer"

Den tredje perioden blev föga överraskande något av en transportsträcka, men trots det var det igen Ryssland som lyckades med målskyttet.

Mikhail Grigorenko var påpassligt framme på en målvaktsretur och satte pucken i tom kasse samtidigt som Ortio verkade ha vuxit fast i sin främre stolpe.

– Som helhet blir det ett positivt saldo från de två första matcherna, men idag har Finland varit skäret efter. Det har sett ut precis som det är: etablerade KHL-stjärnor mot höstens ligakometer med lite eller ingen rutin av den här nivån, analyserade Herberts efter 60 minuter.

Ishockey, EHT-turneringen i Ryssland

Ryssland – Finland 5–0 (1–0, 3–0, 1–0)
19.00 1–0 Kaprizov (Grigorenko)
25.30 2–0 Tokranov (Gusev) PP
29.25 3–0 Nesterov (Kuzmenko) PP
30.07 4–0 Gavrikov (Barabanov)
54.39 5–0 Grigorenko (Salunov)

Imponerande inramning för Ryssland-Finland i St. Petersburg.
Bildtext Maffig inramning i St. Petersburg.
Bild: /All Over Press

Diskussion om artikeln