Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Akilles ångar på i tabelltoppen utan poängtapp: "Det är kiva att spela med goa kunder"

Från 2018
Andreas Flinck, Akilles-Kampparit 2.3.2016
Bildtext Hattrick för Andreas Flinck på hemmais.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

Akilles från Borgå går som tåget i Bandyligan just nu. På söndagen kom säsongens sjätte raka seger med trygg marginal mot OLS, och enligt de rutinerade spelarna Rolf Larsson och Rasmus Kettunen är det bredden i truppen som kommer att bära långt i vår för Akilles.

Borgå Akilles vann alltså sin sjätte raka seriematch från säsongsstarten på söndagen genom att besegra OLS på hemmais med 7–3.

I tabellen skuggas laget närmast av Veiterä, som också är obesegrat i årets serie.

Akilles hemmamatch var relativt jämn efter 45 minuter, när Akilles endast ledde med 3–2, men mellan den 51:a och den 58:e minuten gick Akilles loss genom mål av Rasmus Kettunen, Andreas Flinck (2) och Ville-Veikko Angeria och dödade matchen.

– Första halvlek var inte alls bra. Det gäller att vakna i tid till söndagsmatcherna när de börjar klockan ett, vi var nog inte alls vakna i första halvlek, säger Rolf Larsson till Yle Sporten.

– Sen gick vi ifrån ganska snabbt i andra och det blev bättre spel också. Vi får vara rätt så nöjda.

Med sina totalt sju gjorda mål mot OLS toppar Akilles tabellen på tolv poäng utan poängtapp och en målskillnad på 41-17.

– Det var helt okej. Resultatet är ju bra, men vi har lite mera tempo i oss tycker jag. Vi spelade inte så bra som vi vill spela idag. Men bra att vi vann och med klara siffror dessutom, konstaterar Rasmus Kettunen.

Även Veiterä obesegrade

Inte heller Veiterä har förlorat en enda match i årets serie, men det faktum att laget bara spelat fem matcher gör att laget är tvåa i tabellen på tio poäng.

Veiteräs senaste ”offer” i serien var Helsingfors IFK, som fick se sig besegrade med 9–3

Både Rolf Larsson och Rasmus Kettunen hör till de mer rutinerade spelarna i Akilles led, men erfarenhet av spel i Sverige i bagaget.

Styrkan i Borgålagets trupp 2018-2019 ligger i bredden.

– Jag tycker vi har bred trupp och många spelare som kan göra mål och andra bra saker. Vi är skridskostarka allihopa och det tror jag att kommer att vara vår styrka i år, säger Kettunen och får medhåll av Larsson.

– Vi är ett skridskostarkt lag med bra spel med boll, vi klarar av att spela det spel som vår tränare vill med mycket passningar och bollinnehav. Lite mer svenskt än det traditionella finska ”tuta och köra", menar Larsson.

"Enorm skillnad mellan Finland och Sverige, tyvärr"

Just jämförelse med Sverige är något duon är bra på, men åsikterna om bandyn i Finland och Sverige skiljer sig rejält.

– Visst är det skillnad, men i Sverige jobbar man inte lika mycket och får lite betalt för att spela så man kan satsa på ett helt annat sätt. I grund och botten är det ingen skillnad, det är elitidrott här och elitidrott i Sverige, säger Kettunen.

Rolf Larsson målar i sin tur upp en rejäl klyfta.

– Nog är det en enorm skillnad, tyvärr. Den individuella skickligheten är mycket högre i Sverige än här och det gör att man klarar av att hålla bollen på ett annat sätt. Jag tycker ändå att vi har ett så bra material att vi kan spela ett sådant spel i den här serien, säger Larsson.

Akilles kommer ännu att spela tre matcher innan den riktigt stora värdemätaren för säsongens manskap står på programmet.

Akilles möter Veiterä den 29 december hemma i Borgå.

– Jag tycker vi har ett bra material och det är ”kiva” att spela med "goa kunder”. Bollen rör sig och bra skridskoåkning hjälper och vi är många som gör det, det hänger inte på en eller två, säger en av de två tyngsta pjäserna i truppen, Rolf Larsson.

Resultat, bandyligan, söndag:

Akilles – OLS 7–3
WP 35 – LRK Tornio 5–2
Veiterä – Helsingfors IFK 9–3

Diskussion om artikeln