Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tusentals demonstrerade i Bryssel mot FN:s migrationspakt

Från 2018
Demonstranter i Bryssel.
Bildtext Demonstranterna krävde att prioritera "våra egna människor".
Bild: JULIEN WARNAND/EPA

Det blev oroligt i Bryssel på söndag, då tusentals demonstranter marscherade i protest mot Belgiens undertecknande av FN:s migrationspakt. Frågan har blivit en het potatis, och kan eventuellt fälla den belgiska regeringen.

Enligt polisen drog runt 5500 människor ut på gatorna i Bryssel för att visa sitt missnöje med regeringens beslut att underteckna FN:s migrationspakt.

Pakten är inte bindande och har kallats tandlös, men också kritiserats av andra för att den uppfattas uppmuntra till migration. (Läs mer om pakten här)

Demonstrant med bengalisk eld i Bryssel.
Bild: JULIEN WARNAND/EPA

De nationalistiska tongångarna var tydliga och det syntes en hel del plakat som krävde att prioritera "de egna" framom människor i andra länder.

Polisen ingrep med maktmedel efter att demonstranter kastat både föremål och fyrverkeripjäser, enligt en AFP-journalist på plats. Polisen använde sig av både vattenkanoner och tårgas.

Demonstranter beskjuts med vattenkanoner i Bryssel.
Bild: JULIEN WARNAND/EPA

En separat motdemonstration ägde också rum i staden. Den ordnades av politiska grupper på vänsterkanten och medborgarorganisationer, och samlade ett tusental personer.

Pakten hotar fälla regeringen

Många som demonstrerade mot migrationspakten stöder partiet Vlaams Belang, som öppet motsätter sig pakten. Partiet har bara ett fåtal platser i det belgiska parlamentet. En betydligt större spelare är högerpopulistiska Ny-Flamländska Alliansen (N-VA) som är partiet med flest mandat i parlamentet.

N-VA motsätter sig pakten och protesterade i måndags, då Belgien och över 150 andra länder undertecknade den genom att dra sig ur regeringskoalitionen.

Belgien lyckades enas om undertecknandet av pakten tack vare stöd från oppositionens socialister och gröna, men utan N-VA är premiärminister Charles Michels regering nu en minoritetsregering.

Under dagens demonstrationer mot pakten krävde många att Michel ska avgå, och flera oppositionspartier har efterlyst en förtroendeomröstning.

Kritiker mot N-VA hävdar att partiets beslut att dra sig ur regeringen var ett startskott för deras kampanj inför det federala valet i maj.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln